Monstrumu s Paga potvrđeno 30 godina zatvora; Gdje su djeca danas i kako će se on liječiti u zatvoru?

Ocu s Paga koji je  bacio četvero djece s balkona – Vrhovni sud potvrdio je 30 godina zatvora. A dobio je i sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja.

I dok je Sud packu dodijelio i Centru za socijalnu skrb tvrdeći da je za ovo nedjelo i dio njihove odgovornosti, RTL je provjerio gdje su sada djeca, ali i kako će se provoditi psihijatrijsko liječenje nad ocem.

Monstrumu s Paga ništa nije pomoglo. Ide na robiju 30 godina. Suce nisu smekšale njegove posljednje riječi koje je iz zatvora uputio Vrhovnom sudu videolinkom: “…onog dana, dobio sam tablete za spavanje jer sedam dana nisam mogao spavati. Tu večer sam legao, nakon što sam napravio večeru. Probudio sam se u snu, digao se…. I jako mi je žao.”

Završit će u zatvorskoj bolnici

Zbog disocijalnog poremećaja ličnosti dobio je mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja, što znači da će na kraju završiti u zatvorskoj bolnici. Sud je utvrdio i da je znao što čini jer je opisao balkon s kojeg je bacio djecu navodeći čak i redoslijed bacanja. Sam je djelo policiji na kraju i prijavio.

O djeci i danas brine Centar za socijalnu skrb, ne otkrivajući gdje se nalaze.

“Djeca su u redovnom medicinskom praćenju. Ona su dobro danas, znači sigurna su. Baš prošli tjedan smo imali posjet ustanovi gdje su djeca smještena i nadalje centar za socijalnu skrb vodi brigu o potrebama i razvoju te djece”, kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Martina Čuljak Kovačević za RTL.

Djeci kojoj se tako nešto dogodi, objašnjava struka, tretmani traju po godinu dana, nekad i više. I to jer oni svijet smatraju nesigurnim mjestom, a sebe odgovornim za to što im se dogodilo.

“Zbog toga razvijaju osjećaj srama, osjećaj krivnje. Imaju teškoće kasnije u interpersonalnim odnosima, ne znaju se zauzeti za sebe. Imaju posttraumatski stresni poremećaj, javljanje slika traumatskog događaja”, kaže Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Obitelj je bila u tretmanu od 2012. godine

Pod tretmanom Centra, piše u presudi, obitelj s Paga bila je od 2012., a poznata im je od 2010. Osam godina kasnije utvrđeno je da povremeno treba obilaziti obitelj, ali da im stručna pomoć i potpora nisu potrebne što se kasnije utvrdilo kao propust!

Od tada do danas – u Centru se mnogo toga promijenilo. “Imamo sav potreban broj djelatnika, imamo nove prostore, Gračac, Obrovac, kao izradu novog prostora 2023. bi trebalo biti gotov, preuzeli smo svoj dio odgovornosti i nadam se da će za sada to biti dobro”, kaže Čuljak Kovačević.

Ovaj mučan i šokantan slučaj s Paga dignuo je na noge cijelu Hrvatsku, promijenio mnogo stvari u sustavu centra za socijalnu skrb.  Ali svi se nadaju kako će Centri biti još bolji da se slične tragedije više nikad ne dogode.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...