Mršić objavio širi popis za olimpijske kvalifikacije; Nakon duge tri godine vraćaju se NBA zvijezde

Veljko Mršić je preko HKS-a dostavio medijima popis od 23 igrača koji konkuriraju za 12 dresova u koje će ući oni igrači koji bi Hrvatskoj od 29. lipnja do 4. srpnja u Spaladium Areni trebali donijeti Olimpijske igre u Tokiju.

Razlog zašto je Mršić prijavio 23 igrača, a ne 24 koliko dopušta FIBA, leži u Roku Prkačinu, koji bi bio na ovom popisu, možda i među 12, no kako odlazi put SAD-a na predraft kampove, njega nema na ovom popisu. Nema niti Luke Šamanića, koji bi zacijelo bio tu, vjerojatno i u najboljih 12, no krilni centar San Antonio Spursa ozlijedio je ruku i izvan pogona je sljedeća dva mjeseca, pišu Sportske novosti.

Mršić je slagao ovaj popis na osnovu onoga što je vidio kroz kvalifikacije za Eurobasket, ali i s obzirom na neku perspektivu, pa je tako na popisu svoje mjesto pronašlo i tri igrača koji još nisu debitirali za Hrvatsku, poput Lovre Gnjidića, Borisa Tišme ili Ivana Perasovića.

Od onih igrača koji su potegli u kvalifikacijama, a sada nisu na popisu, vrijedi izdvojiti da tu nema Dominika Mavre, ali s obzirom da mu je izbornik i klupski trener, vjerojatno je tu riječ o dogovoru, a svoje mjesto na ovom popisu nisu pronašli Marin Marić ili Antonio Vranković.

Zanimljivo je kako su na popisu i kako se očekuje da će zaigrati, prvi puta nakon kvalifikacija 2018. godine, dakle nakon tri godine naša tri NBA igrača, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac, a sva trojica još doigravanju u NBA ligi i, nadamo se, kako će što prije doći do Hrvatske, odnosno, a to je apsurdno i govori dosta o odnosima u košarci ovog vremena, ne želimo njihovim momčadima baš sreće u NBA doigravanju…

Nakon Eurobasketa 2017. u reprezentaciji je i Dragan Bender, a Kruno Simon i Ante Žižić su tu nakon kvalifikacija 2018, dok se očekuje dolazak Marija Hezonje prvi puta nakon 2016. i Igara u Riju.

U odnosu na posljednji popis za kvalifikacije za Eurobasket, sada su svoje mjesto u reprezentaciji opet pronašli Darko Planinić i Toni Katić. Na popisu, recimo, nema niti Luke Babića, jer po izborniku, očito, Babić nije uhvatio kontinuitet kroz svoje igre za Žute u drugom dijelu sezone, iako je riječ o igraču koji je bio dio one olimpijske momčadi iz Rija.

Veljko Mršić će morati dobro miksati i balansirati ovu momčad, s obzirom da će čekati tri naša NBA igrača dokle god to bude trebalo. Znate već, ukoliko netko od njih prođe dvije uvodne runde doigravanja, neće moći biti u Splitu, međutim, ako netko izleti u drugoj rundi u majstorici, u sedmoj utakmici, mogao bi do Splita neposredno uoči prve utakmice…

Kako sada stoje stvari, Veljko Mršić će nakon što se okonča finalna serija za prvaka Zadra i Splita, objaviti skraćeni popis, a na njemu će biti 16 igrača i oni bi trebali krenuti s treninzima 8. lipnja u Opatiji. Kako se može doznati, Mršić će tada i obrazložiti svoj popis, jer ovo je samo širi popis, pa će nakon objavljivanja onog užeg, biti štošta jasnije o izgledu Hrvatske u boju za Tokio.

Do starta olimpijskih kvalifikacija Hrvatska će imati četiri provjere. Igrati ćemo sa Slovenijom u Rijeci i u Ljubljani, kao i dva puta, uoči samog početka kvalifikacija u Splitu, protiv Portorika, jednu otvorenu i jednu zatvorenu utakmicu.

Mršićeva arhitektura ovog popisa može se ogledati i u činjenici kako su među 23 igrača samo sedmorica predviđena, barem striktno, za dvije visoke pozicije, dok je njih 16 predviđeno za tri vanjske pozicije. Doduše, tu treba računati i na to Bojan Bogdanović i Mario Hezonja mogu bez problema igrati na poziciji visokog krila, kao i to da Dario Šarić cijelu sezonu igra samo na poziciji čistog centra. Štoviše, od visokih igrača na popisu, čini se kako samo Dragan Bender trenutačno može bez problema igrati obje visoke pozicije. Ali, pričekajmo pripreme i prve pokuse…

MRŠIĆEV POPIS:
Roko Ukić (Split)
Roko Rogić (Mitteldeutcher)
Toni Katić (Sassari)
Lovro Gnjidić (Cibona)
Kruno Simon (Efes)
Filip Krušlin (Sassari)
Mateo Drežnjak (Cibona)
Toni Perković (Split)
Antonio Jordano (Zadar)
Bojan Bogdanović (Utah Jazz)
Mario Hezonja (Panathinaikos)
Pavle Marčinković (Split)
Ivan Ramljak (Slask)
Tomislav Gabrić (Oldenburg)
Ivan Perasović (Split)
Boris Tišma (Real Betis)
Dario Šarić (Phoenix Suns)
Željko Šakić (Saratov)
Dragan Bender (Maccabi)
Ivica Zubac (LA Clippers)
Ante Žižić (Maccabi)
Miro Bilan (Sassari)
Darko Planinić (Cibona)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...