Na današnji dan prije 26 godina napustio nas je veliki Krešimir Ćosić

Bio je u 47. godini života, a tog 25. svibnja prije 26 godina je izgubio tešku bitku s limfomom.

Bio je jedan od naših najvećih sportaša i košarkaška legenda, koja je bogatu karijeru započela u Zadru, s kojim je osvojio prvi trofej 1965. godine, kada je imao samo 17 godina.

Sa Zadrom je osvojio pet naslova nacionalnog prvaka, a put ga je odveo u Ameriku, gdje je studirao na sveučilištu Brigham Young u Provu u kojem je osvojio dva naslova u sveučilišnoj košarkaškoj ligi, rušio rekord u broju koševa i skokova te izborio mjesto u All Star momčadi, a još danas se na Sveučilištu čuva dres s njegovim imenom.

Iako je postao prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, Ćosić je odbio ponude NBA momčadi te se odlučio na povratak u domovinu. Ponovno je igrao u Zadru, a zatim preselio u ljubljansku Brest Olimpiju i talijanski Virtus iz Bologne. Uslijedio je novi povratak u Hrvatsku, ali mu je destinacija bila Cibona u kojoj je i zaključio karijeru.

Nastupao je Ćosić i za jugoslavensku reprezentaciju, zabilježio je 303 nastupa i osvojio 14 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava i Olimpijskih igara. Sedam godina uzastopce je zaslužio mjesto u prvoj petorci Europe. Bio je i trener splitske Jugoplastike, Dietor iz Bologne i AEK-a, a vodio je i 83 puta reprezentaciju Jugoslavije i osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Veliki uspjesi su mu 1996. godine osigurali mjesto u Kući slavnih, a imenom jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena, nazvan je Trg sportova u Zagrebu i zadarska sportska dvorana na Višnjiku, Zadar je dobio njegovu ulicu, a od 1998. godine se nacionalno Kup natjecanje naziva Kup Krešimira Ćosića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...