NASA i ESA obavile vježbu obrane Zemlje od asteroida, evo koji su zaključci…

Simulacijska vježba “za stolom” nazvana Planetary Defense Conference Exercise – 2021, održana je prošloga tjedna. Zbog pandemije su predstavnici NASA-e i ESA-e u njoj sudjelovali virtualno, putem konferencijskih poziva, a tijekom četiri dana razrađivali su strategije odgovora na krizu na temelju izmišljenog scenarija.

Podsjetimo, imaginarna situacija bila je takva da je u travnju ove godine opažen asteroid koji bi u listopadu mogao udariti u Zemlju, a stručnjaci su se okupili kako bi proučavali njegovu putanju i pripremili stanovništvo na različite ishode.

I Hrvatska bila “u opasnosti”

Vježba je završila tako da je asteroid, nešto manji nego su inicijalna mjerenja pokazala, ipak našao na putu na kojem će se sudariti sa Zemljom. Trećeg dana vježbe, koji je simulirao događaje od lipnja, astronomi su “otkrili” da je putanja zamišljenog asteroida takva da će on pasti negdje na područje koje obuhvaća Češku, Njemačku, Austriju, Sloveniju i – Hrvatsku.

Što je vježba donijela?

Iz Europske svemirske agencije s javnošću su podijelili svoje zaključke, tj. ono što su tijekom vježbe naučili. Prva poruka jest da su udari asteroida jedina prirodna katastrofa koju možemo predvidjeti i spriječiti, zahvaljujući mreži teleskopa diljem svijeta i projektu Planetary Defence.

Otprilike u vrijeme kada se u vježbi pokazalo da je Hrvatska na njegovom putu, izračunato je i kako je prekasno da bi se asteroid skrenuo s puta. ESA tu izvlači pouku da “ne možemo spriječiti što ne možemo predvidjeti” i da je potrebno unaprjeđivati metode ranog otkrivanja asteroida koji bi mogli prijetiti Zemlji.

Asteroidi ne dolaze “niotkuda” već orbitiraju oko Sunca tisućama godina. Da je u ovom scenariju postojao bolji sustav od onih koje trenutačno imamo, imaginarni bi asteroid mogao biti otkriven još 2014. godine, pa bi ljudi imali sedam godina, a ne samo šest mjeseci, da smisle kako će ga skrenuti s putanje.

Generalni zaključak vježbe jest – potrebno je više ulagati u teleskope za praćenje i otkrivanje asteroida, jer su oni temelj za obranu Zemlje od potencijalnih udara velikih svemirskih tijela u budućnosti, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...