Nezavisna Irena Šeremet u borbi za mjesto načelnice Sukošana; “Vidim i čujem sve probleme koje mještani imaju”

Koalicija na razini Zadarske županije između Socijaldemokratske partije, Akcije mladih, Hrvatske seljačke stranke i Centra za Općinu Sukošan je predala pravovaljanu kandidacijsku listu za lokalne izbore koji se održavaju 16. svibnja. Ispred koalicije kandidatkinja za načelnicu općine je nezavisna Irena Šeremet, koja u ovu utrku ulazi pod krilaticom „Srcem za općinu Sukošan“. Šeremet je dugo godina bila sezonski zaposlenik Turističke zajednice općine Sukošan, no već duže vrijeme nije aktivna na toj poziciji. Iza sebe ima niz akcija u kojima je sudjelovala, od čišćenja općinskih plaža, uređenja mjesta, do organizacije raznih događaja tijekom turističke sezone. Šeremet svaki dan živi život Sukošana, vidi i čuje sve probleme koje mještani imaju i upravo tromost i neučinkovitost trenutne vlasti ju je potaknula na ovaj angažman.

Program koji predstavljaju odgovor je na probleme koje imaju kao mještani općine, ono što je u fokusu je razvoj i to kroz 5 područja: razvoj općine kroz gospodarstvo, razvoj komunalne i socijalne infrastrukture, razvoj kroz potencijal Europskih i nacionalnih fondova te pametni razvoj.

„Od krucijalne važnosti su naš plan izgradnje prometnog čvorišta, kružnog toka,  ULAZ – IZLAZ u centar Sukošana i «kod križa». Sukošan ima izravan spoj na izlaz s autoceste i upravo se na tom križanju ljeti stvaraju iznimne gužve, no nije samo to problem. S takozvane gornje strane magistrale su Osnovna škola i uskoro Dječji vrtić koji ovise o semaforu koji se kroz ljetne mjesece obično ugasi zbog protoka prometa bez obzira je li školska godina završila/počela. A ono što me potaknulo na kandidaturu je problem koji želimo riješiti prije svih ostalih, a to je devastacija obale kojoj svjedočimo. Trenutni plan uređenja obalnog pojasa je potpuno neprihvatljiv za mještane od kojih su me mnogi podržali upravo jer im je taj plan „trn u oku“. Među prvim predmetima koje ćemo iznijeti na općinskom vijeću i koje će biti otvoreno za komentiranje svim mještanima je redefiniranje prostornog plana općine kako bi se zaustavila devastacija obalnog pojasa. Ne može svaki centimetar obale biti nečija privatna plaža. U korak s tim ide i problem sustava odvodnje u Sukošanu koji je u izgradnji već godinama, a samim time i u velikom zaostatku, prođe i više od godine dana bez ikakvih radova“ komentira Irena Šeremet.

Jedna od prvih točaka dnevnog reda je rješavanje imovinsko pravnih odnosa građevinskog zemljišta na području Debeljaka u svrhu realizacije stambenog pitanja mladih. Na području cijele općine, a posebno u mjestima Debeljak, Gorica i Glavica hitno je i rješavanje vodoopskrbne mreže koja tamo ili ne postoji ili je vrlo lošem stanju.

Koalicija razvoj općine vidi i kroz razvoj socijalne infrastrukture, iako relativno bogata, općina je ipak suočena s mnogim problemima. „Povećat ćemo novorođenačke potpore, sufinancirati školske udžbenike za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog i socijalnog statusa, te izgraditi nova dječja igrališta. Ponosimo se plažom „Dječji raj“, općina se predstavlja kao centar obiteljskog turizma, a u cijelom Sukošanu su dva dječja igrališta koja su sramotna, želimo uistinu biti općina prijatelj djece“ govori Šeremet.

Razvoj općine kroz potencijal Europskih i nacionalnih fondova Šeremet objašnjava „Općina je od članstva u EU, a i iz pretpristupnih fondova, iskoristila minimum minimuma. Ono što ćemo mi raditi je redovito praćenje mogućnosti koje se nude i aplicirati na nacionalne i europske programe, te ćemo osigurati uspješnu provedbu. Jedno je aplicirati i dobiti sredstva, problemi nastaju kada projekt krene. Ono što zapravo osigura financiranje je uspješno vođenje projekta, a ne potpisan ugovor o bespovratnim sredstvima. Općina Sukošan otkad smo u EU ni jednom nije organizirala predstavljanje nekog Poziva na dostavu projektnih prijedloga za bilo koga, poljoprivrednike, poduzetnike, udruge. Koliko je mještana moglo energetski obnoviti svoje obiteljske kuće samo da je općina potaknula prijavu, a to se može samo kroz predstavljanje Poziva koje ćemo organizirati u općinskom Domu.“

Zadnji dio programa predstavlja pametni razvoj općine. U ovom segmentu koalicija „Srcem za općinu Sukošan“ na prvom mjestu ističe reprogramiranje postojećih kredita općine zbog promjene kamatnih stopa kako bi se smanjila velika zaduženost, te održivu obnovu kulturne baštine uz poštivanje autentičnosti i integriteta spomeničke baštine. „Općinu Sukošan krasi razvijeni obalni pojas, bogata povijesno-kulturna baština i neiscrpno poljoprivredno zaleđe koje je potrebno pokrenuti kako bismo svi zajedno imali ugodno i prosperitetno mjesto za život. Potencijal koji ima općina Sukošan je ogroman i vrijeme je da se ispravno i pametno iskoristi“ ističe Šeremet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...