Nove cijene testova na Covid-19; PCR ide ispod 400 kn, dok će brzi test koštati 121 kunu

Cijene PCR i seroloških testiranja koje HZZO plaća svojim ugovornim ustanovama snižene su pa će PCR test na covid-19 iznositi 382,92 kune a serološkog testa po vrsti specifičnih protutijela 121,30 kuna, odlučilo je u petak Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Potreba promjene cijena za dijagnostičke testove na bolest covid-19 utvrđena je nakon provedene analize u zdravstvenim ustanovama o nabavnim cijenama reagensa te radi utvrđenih povoljnijih cijena reagensa za PCR test kao i osiguravanja što veće dostupnosti seroloških testiranja u skladu s propisanim indikacijama, priopćili su iz HZZO-a.

Radi zapošljavanja što većeg broja doktora medicine u zdravstvenom sustavu HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez specijalizacije.

Stoga je donesena odluke o izboru doktora medicine bez specijalizacije za koje će se financirati rad pod nadzorom u 2021. te je u prijedlogu Liste prvenstva uvršteno šest kandidata.

Nastavlja se i financiranje rada pripravnika – doktora medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine za koje će se financirati pripravnički staž osnovom Javnog natječaja iz 2021.

Svi pristigli zahtjevi zadovoljavaju formalne uvjete te je u sustav financiranja uvršteno 13 kandidata i to četiri doktora medicine, jedan magistar farmacije i osam magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

Nakon provedenih natječaja, ugovorne zdravstvene ustanove i drugi ugovorni subjekti HZZO-a sklopit će ugovore o radu s odabranim kandidatima, na osnovi kojih će HZZO u najkraćem roku sklopiti ugovore o financiranju s ugovornim zdravstvenim ustanovama i drugim ugovornim subjektima HZZO-a, navodi se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...