Od srpnja do rujna zatvaranje ceste od Arsenala do Foše? Dujela: “To će se sigurno dogoditi kada izgradimo garažu na Ravnicama i osiguramo sustav nadzora”

Zavladalo je optimistično ozračje što se tiče nadolazeće ljetne sezone. Najvažnija gospodarska djelatnost Zadarske županije kao turističke destinacije, smatraju ljudi iz sektora, zbog procijepljenosti i sezonalnosti virusa, ne bi smjela podbaciti.

Iako je u mnogočemu superioran nad drugim sektorima, budući da povećava zaposlenost, dohodak i životni standard lokalne zajednice, negativan efekt masovnog turizma u prvom je redu prometni kolaps s kojim se borimo u špici sezone.

Svjesni problematike koja se ponavlja iz godine u godinu, a ususret lokalnim izborima, u Mjesnom odboru Poluotok predlažu model hitnog rješenja koji podrazumijeva zatvaranje ceste od Arsenala do vrata na Foši od 1. srpnja do 1. rujna za sve osim stanara, zaposlenih u centru grada te dostavnih vozila i hitnih službi.

Dva obiteljska automobila u nultoj zoni za stanare Poluotoka

Izgradnjom šetnice na Muraju izgubili smo čak 110 parkirnih mjesta. U prvoj zoni ostalo ih je 378, drugoj 751, a nultoj 99. Ukupno, 1.228.

Robertino Dujela, pročelnik gradskog komunalnog odjela odgovara što je do danas vlast učinila da bi stanovnike srca grada poštedjela svakodnevne borbe za parkirno mjesto.

Moram naglasiti konstruktivnu i korektnu suradnju i izmjenu ideja službi komunalnog odjela i inicijative za Poluotok. Upravo je “inicijativa” bila ta koja je prva podržala našu zamisao da osiguramo parking isključivo za stanare Poluotoka. Osigurano je tako prvih 99 mjesta na tri lokacije – Plankit, Sirac i trg sv. Frane, i to za jedno vozilo po obitelji. Pratimo situaciju na terenu, radimo dodatnu analizu mogućnosti implementiranja i drugog vozila u obitelji stanara Poluotoka u sustav nulte zone. Zasigurno ćemo se, nastavno na rezultat analize, odlučiti i na taj korak. Dalje, svim našim sugrađanima s mjesečnom parkirnom kartom omogućeno je parkiranje u prvoj zoni tijekom cijele godine, izuzev turističke sezone. Dosad su građani mogli koristiti isključivo drugu zonu za isto. Mjesta za daljnji iskorak u ovom dijelu vidimo u cjelogodišnjem parkiranju s mjesečnim parkirnim kartama na cijelom području prve i druge zone, kazuje nam Dujela.

Zatvaranje ceste od Arsenala do Foše će se sigurno dogoditi

Zaključno, pročelnik kazuje kako ideja o zatvaranju Poluotoka na potezu od Arsenala do Foše nije utopijska, već realna mogućnost.

U tom će se smjeru sigurno ići, samo moramo stvoriti neke preduvjete. Predložena regulacija prometa ulicom Mihovila Pavlinovića će se isto sigurno dogoditi, no uz prethodno mišljenje prometne struke i dva osnovna elementa, a to je izgradnja garaže na Ravnicama i jasno definiran sustav nadzora nad provedbom takve odluke, kazuje Dujela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...