Optužnica protiv 15 osoba i pet tvrtki zbog prijevara u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv petnaestorice hrvatskih državljana (1975., 1971., 1978., 1970., 1971., 1995., 1973., 1986., 1959., 1959., 1987., 1985., 1975., 1994. i 1970.) te protiv pet pravnih osoba zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te utaje poreza i carine, odnosno pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja kod utaje poreza i carine.

“Optužnicom se pojedine okrivljenike tereti da su izdavali neistinite račune za neistinite poslove, robu i usluge, iako ti radovi, roba i usluge nisu izvršeni niti isporučeni, pa su na temelju takvih računa obavljene isplate sa računa trgovačkih društava izdavateljima tih računa koji su potom, tako isplaćene novčane iznose podizali sa računa svojih trgovačkih društava i u gotovini predavali pojedinim okrivljenicima. Tereti ih se da su na opisani način, pored kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima su oštećena pojedina trgovačka društva nezakonitim isplatama te pored kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, ostvarena i obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine jer po takvim računima nije bilo moguće knjiženje niti unos evidencija poreznim tijelima, a nije mogao biti iskorišteni niti pretporez jer nije bilo nikakvog utemeljenja za uplatu po tim računima iz razloga što nije bilo nikakvih isporuka.

Na opisani je način oštećen i proračun Republike Hrvatske, a za opisano kazneno djelo utaje poreza ili carine tereti se i pet pravnih osoba čije su se odgovorne osobe okoristile zakidanjem proračuna u određenim iznosima.
Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, izdali neistinite račune i na taj način omogućili prvookrivljeniku i šestookrivljeniku neutemeljene isplate na štetu svojih trgovačkih društava, kao i utaju poreza na štetu proračuna, pa su im tako pomogli u zlouporabi povjerenja svojih trgovačkih društava kao i utaju poreza na štetu proračuna, dok je istovremeno petookrivljenik potaknuo šestookrivljenika na zlouporabu povjerenja i utaju poreza.
Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, na isti način izdavanjem neistinitih računa pomogli u zlouporabi povjerenja na štetu svoga trgovačkog društva danas pokojnom osumnjičeniku te utaju poreza na štetu proračuna.

Drugookrivljenika se tereti da je istim načinom postupanja odnosno izdavanjem neistinitih računa omogućio ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika) da na temelju njih ostvare nezakonite isplate prema trgovačkim društvima drugookrivljenika (u jednom slučaju i prema trećeokrivljeniku) koji potom podiže takve isplate i u gotovini predaje nalogodavcu isplate tj. ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika).

Drugookrivljenika se tereti da je na opisani način izdavanjem neistinitih računa (a ranije trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik) pomogao ostalim okrivljenicima u ostvarenju kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju izvlačenjem novčanih sredstava na teret svojih trgovačkih društava, ali i oštećenje državnog proračuna jer nije bilo nikakvih evidencija poreznim tijelima zbog izostanka bilo kakvih isporuka robe i usluga” stoji u optužnici.

U optužnici je također predloženo da se, oduzme od devetero okrivljenika imovinska korist u ukupnom iznosu od 12.370.508,74 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...