Organiziraju se autobusi iz Srbije za glasanje u zadarskom zaleđu: “Sve prevozimo besplatno”

Iz Beograda se organiziraju autobusi za izbore u zadarskom zaleđu. Dnevnik Nove TV pronašao je organizatore puta, a glasači se, kako tvrde, prevoze besplatno.

“Funkcionira jednostavno, prijevoz je osiguran i tko god želi glasati, može ići. Tko ima osobnu iskaznicu i prebivalište u Benkovcu… Sad, vidjet ćemo koliko će autobusa biti. Samo se o tome vodi briga”, kazao je Duško, suorganizator prijevoza iz Beograda.

Na pitanje novinara je li put plaćen ili ga putnici sami plaćaju, odgovara da je plaćeno. “Ima dobrotvora. Plaćaju Srbi koji su iz Benkovca”, navodi Duško.

Na pitanje u čijoj je to sve organizaciji, Duško navodi: “Pa da kažemo – Udruženje Srba iz Dalmacije. Pošto sam ja isto podrijetlom iz Benkovca… Ovo nema veze s političkom strankom. Ljudi, narod između sebe se dogovorio i počeo organizirati.”

Tvrdi da s objavom nema veze

Uoči lokalnih izbora vrije i u susjednom Gračacu. Prašinu je također podignula jedna objava na društvenim mrežama.

“Rajku treba podrška svih Gračana i Srbljana koji imaju prebivalište u Lici, važeću osobnu iskaznicu. Sve informacije oko odlaska na izbore, načina prijevoza i testova na koronu bit će dostupne preko društvenih mreža i gračačkih grupa”, navodi se u objavi.

Mladi pravnik i kandidat SDSS-a i DS-a za načelnika Gračaca Rajko Obradović, tvrdi, s objavom nema veze. I sam je, kaže, povratnik u ovaj kraj, a u nedjelju bi u Gračacu volio vidjeti “samo one koji misle da se trebaju vratiti i koji planiraju život ovdje jer smatram da su to pravi Gračani”.

Oni koji u Gračacu žive svih 365 dana u godini, negoduju.

“HDZ računa na dijasporu, na svoje ljude koji su otišli trbuhom za kruhom u Njemačku, ili oni iz Bosne i Hercegovine, a srpska dijaspora, to su ljudi koji realno tu imaju svoju imovinu”, navodi kandidat SDP-a za načelnika Gračaca Momir Japundžić.

Ali ne dijele, tvrdi, svakodnevne probleme s ovim ljudima. “Godinama dijaspora odlučuje o našem životu tu”, smatra kandidatkinja SDP-a za manjinsku načelnicu Bojana Lukić.

DIP – sve je po zakonu

Iz Državnog izbornog povjerenstva poručuju – sve je po Zakonu.

“Bez obzira gdje se birač nalazi, ako je hrvatski državljanin, ima prijavljeno prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se provode izbori, tu može glasati”, objasnila je Vesna Fabijančić Križanić iz DIP-a za Novu TV.

Potrebno je samo da se biračevo ime nalazi na biračkom popisu i da ima važeću osobnu iskaznicu. Ako se, kaže, glasaču ne zadire u glasačko pravo, onda to ne spada ni u izbornu promidžbu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...