Plenković: “Covid je do sada u Hrvatskoj odnio 32 milijarde kuna”

Najnovije prognoze Europske komisije o gospodarskom rastu Hrvatske su ohrabrujuće i znatno više nego jesenas te svrstavaju Hrvatsku među zemlje s najsnažnijim prognoziranim rastom BDP-a u EU-u, rekao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

“To su ohrabrujuća kretanja. Ključne komponente su osobna potrošnja, investicije i izvoz robe i usluga”, rekao je Plenković.

Dodao je da bi investicije trebale biti pod utjecajem obnove i korištenja europskih fondova i provedbe plana oporavka i otpornosti, a izvoz bi trebao profitirati od oporavka najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

Europska komisija u srijedu je objavila proljetne makroekonomske prognoze za države Europske unije. Nakon pada ekonomske aktivnosti u 2020. godini od osam posto , komisija očekuje da će 2022. hrvatsko gospodarstvo premašiti razinu BDP-a koji smo imali prije krize.

U ovoj godini očekuje se realni rast BDP-a u od pet posto, a Plenković je istaknuo da to Hrvatsku stavlja na četvrto mjesto po najsnažnijem rast BDP‑a u Europskoj uniji – nakon Španjolske (+5,9%), Francuske (+5,7%) i Rumunjske (+5,1%).

“Štoviše, u 2022. godini Komisija očekuje realni rast BDP‑a od čak 6,1 posto, što je znatno više od 3,7 posto, koliko se predviđalo u jesenskim prognozama”, rekao je premijer i dodao da je to drugi najbrži očekivani gospodarski rast u Europskoj uniji nakon Španjolske (6,8%).

Najavio je nastavak vladinih aktivnosti na priključenju Hrvatske eurozoni.

Do sada je, kako je rekao, kriza uzrokovana pandemijom Hrvatsku koštala 32 milijarde kuna, što je oko 20 posto državnog proračuna, a osim toga šteta od dvaju potresa procijenjena na 129 milijardi kuna.

No Vlada je, kako je iznio, i u takvim vrlo složenim okolnostima uspjeli zadržati radna mjesta i broj zaposlenih, koji je, dodao je, danas veći nego prije početka pandemije pa i nego 2019. godine.

Država je do sada prema premijerovim riječima isplatila deset i pol milijardi kuna za 687 tisuća radnika i 120 tisuća poslodavaca.

Podsjetio je i da je u tijeku isplata povrata poreza te Vlada očekuje da će ukupno biti isplaćeno 1,85 milijardi kuna. Prema njegovim podacima, do sada je isplaćeno 720 milijuna kuna, a od 700 tisuća građana kojima je već isplaćen povrat 142 tisuće je mladih, pri čemu onima do 25 godina pripada 100 posto povrata, a onima od 26 do 30 godina 50 posto.

Dodao je kako je u tijeku isplata dodatka umirovljenicima te je do sada isplaćeno 460 milijuna kuna, za 650 tisuća umirovljenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...