Povećanje od 33,6 posto; Zadarska županija bilježi najveći porast BDP-a po stanovniku

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) na razini županija u razdoblju od 2013. do 2018. godine.

Podaci pokazuju da su velike razlike u razvijenosti pojedinih krajeva Hrvatske. Grad Zagreb tako je gotovo tri i pol puta bogatiji od najsiromašnije, Virovitičko-podravske županije.

Stanje u Zadarskoj županiji je vrlo dobro. Štoviše, kada se pogleda rast BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju, od 2013. do 2018. godine, Zadarska županija je imala najveće povećanje od 33,6 posto, pokazala je analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije.

Dakle BDP po stanovniku Zadarske županije je u analiziranom razdoblju imao je najveći rast od svih županija. U 2000. godini Zadarska županija je bila tek na 16. mjestu (3.943 eura),  u 2013. je na 8. mjestu (8.084 eura) a u 2018. godini je na 6. mjestu među svim hrvatskim županijama, uključujući Grad Zagreb, s 10.803 eura vrijednosti BDP-a po stanovniku.

Sigurno je da su mjere koje je poduzimala i poduzima Zadarska županija vezano za pomoć i podršku poduzetnicima pomogle da situacija bude ovakva. Zato očekujemo i dalje nastavak ovakvih pozitivnih trendova, zaključuje se u analizi Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...