Prije točno godinu dana u padu aviona poginuli su natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić

Prije točno godinu dana, 7. svibnja 2020. godine, u padu školskog vojnog aviona kod Zadra poginula su dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnik Marko Novković i polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.

Zadranin Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji.

Diplomirao 2013. godine kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta.

Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine.

Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...