Pripremite se na iznadprosječno toplo vrijeme, evo kada dolaze vrućine!

Vrijeme će za vikend biti promjenjivo, no kiša na kopnu neće biti ni česta, ni obilna, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom oko 20 °C. Najavljuju to Zoran Vakula i Krunoslav Mikec u prognozi za HRT.

– Nakon većinom vedrog jutra, samo rijetko s maglom, tijekom subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu porast naoblake, poslijepodne mjestimice moguće i uz malo kiše. Podjednaka najniža jutarnja temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, a dnevna od 16 do 19 °C. Uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, ponegdje će pasti i malo kiše, poglavito u drugom dijelu dana. Magla je moguća i u kotlinama gorske Hrvatske, gdje će uz postupno sve više oblaka nakon podneva biti i mjestimične kiše – najavio je Mikec. Na Jadranu će također biti naoblake.

– I sljedećih dana na kopnu promjenjiva naoblaka uz sunčana razdoblja pri čemu će ponegdje biti kiše, odnosno popodnevnih pljuskova. Temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na subotu. Na Jadranu sunčanije nego na kopnu, no ponegdje je uz prolazno više oblaka moguće malo kiše, posebno u nedjelju kada će mjestimice puhati jaka bura. Bit će malo manje toplo nego do subote – kaće Mikec.

No, lošije vrijeme neće potrajati.

U drugom dijelu idućeg tjedna znatno se povećava vjerojatnost za stabilnije, sunčanije i diljem Hrvatske toplije vrijeme, koje bi moglo biti uvod u napokon jedan diljem Hrvatske iznadprosječno topli mjesec i sezonu, kakva ovog proljeća nije bila.

– Sličnih smo primjera imali i nedavno. Primjerice, svibanj 2019. diljem Hrvatske bio je znatno hladniji i kišovitiji od ovogodišnjega – štoviše, među 10 najhladnijih u povijesti mjerenja, a uslijedilo je ljeto koje je bilo među 10 najtoplijih od kada postoje mjerenja. Prognoze za ovo ljeto do sada nisu upućivale na takvu ekstremnost, ali iznadprosječna toplina ne bi trebala izostati niti ovog ljeta – zaključio je Krunoslav Mikec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...