Profesorica kemije iz Zadra u Milijunašu odustala na pitanju o kemijskom elementu; Znate li vi odgovor?

U ovotjednom izdanju showa “Tko želi biti milijunaš?” gledali smo Zadranku Ivanu Peroš Žokalj koja je prošloga četvrtka osvojila 1000 kuna bez potrošena džokera.

Ivana Peroš Žokalj, profesorica biologije i kemije, na 6. pitanju za 2000 kuna, kojim je otvorila večerašnju emisiju, zatrebala je pomoć znalaca. Upitala ih je je li Fidel Ramos, Ahmed Sékou Touré, Fidel Castro ili Ahmed Sukarno 26. rujna 1960. održao 269-minutni govor u Općoj skupštini UN-a. Poslušavši Brunu Roberta koji je rekao da je spomenuti govor održao Fidel Castro, bez pomoći je zatim stigla do pitanja za 16.000 kuna.

Na njemu je pak upotrijebila džokera “zovi”. Nije znala čiji su ljubavnici bili Šofer, Trokrilni i Intelektualac, odnosno tko je ljubavnu sreću pronašao s Misterom Frndićem. Ponuda odgovora sadržavala je imena Štefice Cvek, Melite Žganjer, Sonje Sterle te Irene Grobnik. Džoker je znao kako je riječ o Štefici Cvek, a natjecateljica je potom otvorila pitanje za prelazak drugoga praga.

Koji je kemijski element nazvan po gradu koji je dobio ime po filozofu, glasilo je pitanje na kojemu je iskoristila i džoker “pola-pola”. Njegovom su upotrebom u suženu izboru ostali gadolinij i berkelij, a ispali livermorij i oganeson. Iako je nekoliko puta spomenula sveučilište u gradu Berkeleyju, odlučila je odustati.

Berkeley, grad u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, naposljetku je bio točan odgovor, a ime je dobio po filozofu Georgeu Berkeleyju poznatu po promoviranju subjektivnog idealizma. Nakon što je Ivana kviz napustila s osvojenih 16.000 kuna, u vrući je stolac sjeo “vlasnik” najbržega prsta, Tomo Šoletić iz Dubrovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...