Prosječna neto plaća zaposlenih u Zadru iznosi 5980 kuna, na šestom smo mjestu u zemlji i najbolji u Dalmaciji

Dok na sjeveru Hrvatske prevladavaju nisko plaćeni poslovi, u jadranskim županijama veći značaj imaju ugostiteljstvo i trgovina, dok u Zagrebu dominira javni sektor.

Najveću prosječnu plaću prema analiziranim podacima iz 2019. godine u Hrvatskoj imaju zaposleni u Zagrebu, 7468 kuna. Ona je za 42 posto veća od prosječne plaće u Virovitičko-podravskoj županiji koja iznosi 5261 i najmanja je u zemlji.

Najveći broj zaposlenih u Zagrebu radi u javnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu, njih oko 96.000, slijedi trgovina s oko 73 tisuće, zatim prerađivačka industrija (41.623), informacije i komunikacije (28.242) te građevinarstvo (24.488).

U svojoj posljednjoj analizi plaća u županijama Hrvatska gospodarska komora navodi kako je prisutna znatna razlika u njihovoj visini po regijama, što za sobom povlači i razlike u životnom standardu stanovništva u pojedinim područjima, a u određenoj mjeri rezultira i pritiskom na dinamiziranje procesa unutarnjih i vanjskih migracija, prenosi Jutarnji list.

U Dalmaciji najvišu prosječnu neto plaću ima Zadarska županija, 5980 kuna, što je za 402 kune manje od prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj koja iznosi 6382 kune.

Slijedi Splitsko-dalmatinska u kojoj je prosječna plaća zaposlenih 5938 kuna.

U Šibensko-kninskoj ona iznosi 5821 kunu.

Daleko ispred nas su, osim Zagreba, i Dubrovačko-neretvanska županija s prosječnom neto plaćom od 6260 kuna, Primorsko-goranska s onom od 6350 kuna i Istarska, gdje prosječna plaća doseže 6307 kuna.

Kada se sumiraju podaci, bolje plaćeni od nas su radnici u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Primorju, Istri i Dubrovniku. To nas stavlja na šesto mjesto u Hrvatskoj.

Približno sličan iznos prosječne plaće zaposlenih u Zadru, imaju radnici u Karlovačkoj županiji, 5930 kuna. Daleko iza nas nisu ni Ličko-senjska županija, gdje prosječna neto plaća iznosi 5861 kunu ili Koprivničko-križevačka županija s 5855 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...