Razgovarali smo s nadzornikom radova u Diklu: “Umjesto borova sadimo palme, nema govora o devastaciji. Preko puta ceste gradimo parking koji će Dikljanci moći koristiti”

Ogoljena plaža u Diklu trajno je promijenila vizuru ovog zadarskog kvarta orijentiranog ka moru.

Nekad gusta borova šuma koja je pružala hladovinu u vrelim ljetnim mjesecima danas je gotovo neprohodni građevinski teren.

Većina Dikljanaca i onih koji su spas od nesnosnih vrućina rado tražili upravo na ovoj gradskoj plaži, ljutita je zbog devastacije jednog od zadnje preostalih nekomercijaliziranih kupališta u Zadru.

Već danima se kroz brojne medijske napise i kuloarske priče nagađa što će se izgraditi na atraktivnoj površini uz more.

Da ovdje nije riječ o betonizaciji i uzurpaciji dobra, kazuje nam nadzornik gradilišta. Smiruje javnost tvrdeći kako nema riječi ni o pustošenju zelene površine, budući da će se nekadašnji borovi zamijeniti palmama.

Sama parcela podijeljena je na tri jedinice. Pomorsko dobro uz samo more iznad kojeg su gradsko i privatno zemljište. Ovo privatno u rukama je firme Mobil net koja izvodi radove i na parceli preko puta ceste, prostoru nekadašnjeg odmarališta Gredelj.

Mobil net je vlasnik ovih površina još od 2015. godine, ali do danas se ništa nije radilo. Kroz medije se objavljuju stare fotografije s plaže, gdje je puno više borova nego li smo zatekli na terenu. S gradskog dijela posjekli smo tek tri bora, od kojih su dva bila skroz uništena. Ostalo je sasječeno na privatnoj parceli, kaže nam nadzornik uz napomenu kako privatizacija ne znači apartmanizaciju i da mještani Dikla mogu biti mirni.

Ono što mnogi ne znaju jest da je ovaj dio prema urbanističkom planu uređenja iz 2013. godine isključivo zelena površina. Lani na gradskom vijeću potvrđena je ta odluka, stoga ćemo stare borove samo zamijeniti novom mrežom stabala. Odlučili smo se za palme koje su na putu prema Zadru, kaže nam nadzornik uz pojašnjenje kako će, za sada, na parceli preko puta ceste biti parking. Dio kapaciteta ustupit će Dikljancima na slobodno korištenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...