Ribari kod Ugljana ulovili iznimno rijetkog morskog psa, samo ih je 10-ak u Jadranu

Dva ribara slučajno su ulovila vrstu o kojoj ništa nisu znali. Prateći nedavne članke na portalu Morski.hr, shvatili su da se radi o iznimno rijetkom i zaštićenom morskom psu sklatu, pa su životinju živu i zdravu, pustili natrag u more.

Primjer je ovo koji pokazuje koliko je važna suradnja ribara, znanstvenika i medija u spašavanju ugroženih vrsta.

– Slučajno smo u mrežu ulovili sklata prije par dana, u kanalu između Rivnja i Mulina na Ugljanu, na dubini 15 do 17 metara. Riba je bila 30-ak centimetara duljine i živu i zdravu smo je vratili u more – govore za Morski.hr dvojica iskusnih ribara i prijatelja, koji za ovu priliku ne žele svojim imenom izlaziti u javnost, jer kažu, bitnija je poruka koju će poslati.

– Ulov smo upravo prijavili i Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a ovu vrstu smo vidjeli prvi put u životu. Čak prijatelj, čovjek s otoka, koji radi na uzgajalištu tuna nije znao što je to, a zna puno i zajedno od malih nogu smo na moru i raznim alatima se služimo – kazuje ribar.

Na pitanje, kako su shvatili da se radi o sklatu, strogo zaštićenoj vrsti, odgovara:

– Odmah, jer sam prije par tjedana na vašem portalu pročitao neki članak na tu temu – kazuje i pokazuje snimku, na kojoj se vidi kako neozlijeđenu jedinku puštaju u more.

– U ovom slučaju radi se o jedinki staroj oko dva mjeseca, možda i manje. Iznimno su rijetki originalni nalazi poput ovog, a i njihova mrijestilišta u Jadranu su upravo predmet istraživanja – ispričao je morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Službeno još nema informacija koliko ih je preostalo u Jadranu, no od stručnjaka se doznaje da ih ima svega nekoliko desetaka i njihov pronalazak je od iznimne važnosti za znanstvenu zajednicu.

Podsjetimo, prije dva dana stručnjaci iz Aquariuma u Puli su u akvatoriju Nacionalnog parka Brijuni vratili u more zaštićenu vrstu sklata sivca (Squatina squatina). Desetak dana prije je ribar iz Premanture na dubini od 23 metara u svojim trostrukim mrežama stajaćicama za sipe na području rta Kamenjaka ulovio neozlijeđenu, mladu, juvenilnu jedinku (50-60 centimetara) “plosnatog morskog psa” za kojeg se ispostavilo da je kritično ugrožena vrsta. Životinja je potom dopremljena u Aquarium Pulu, gdje je pregledana i opet puštena u morske dubine.

Radi se o kritično ugroženoj vrsti, a znanstvenici tvrde da je upravo ova vrsta morskog psa igrala važnu ulogu u povijesti hrvatskog ribarstva, njezino meso pomoglo je stanovništvu da preživi surovo podneblje i održi se na Jadranskoj obali. Njoj u čast nazvana je i vrsta mreže, a mnoge obitelji nosile su nadimak po ovoj ribi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...