Samostalna izložba Zadranke Zvonimire koja je osvojila publiku staklenim periskama

Mlada zadarska umjetnica Zvonimira Karavida imat će samostalnu izložbu u Malom Lošinju.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, od utorka 18. svibnja 2021. u Muzeju Apoksiomena posjetitelji će moći razgledati samostalnu likovnu izložbu Staklene periske kiparice Karavide.

Ciklus radova staklenih skulptura „Periske“ recentni je opus kiparice nastao kao dio autoričina osobnog identiteta, njezine povezanosti s morem, životom u njemu i oko njega. Svojevrsni je hommage najvećim školjkašima Jadranskoga mora kojima prijeti, gotovo pa i potpuno, izumiranje.

Inspiracija morem i njegovom prozirnošću razlogom je zašto je staklo njen primarni materijal. Opusom teži minimalizmu i esencijalizmu modelacije uz dopuštanje složene igre svjetlosnih prodora. Njezini su radovi prozračnih, čistih linija, lišeni svakoga suvišnog detalja, promišljene studije iz minimalizma u kojima je ipak ostavljen prostor za zaigranost, vedrinu, boje, estetsko iskustvo otvarajući time mogućnost za zanimljivu interakciju sa svjetlom, svojevrsno modeliranje svjetlosti u staklu. Ovisno o izvoru svjetla i načinu gledanja, iz prozirnih, gotovo nevidljivih suptilnih skulptura, pretvaraju se u skulpture koje hipnotički plijene pozornost i privlače gledatelje na studiozno promatranje.

Proces izrade skulptura kiparica doživljava kao svojevrstan dijalog s materijalom. Izvodi ih staklenom fuzijom, odnosno slijeganjem jednoslojnog prozorskog stakla pod visokim temperaturama do 800 stupnjeva. Djela Zvonimire Karavida na suptilan nas način pozivaju na promišljanje i pokušaj razumijevanja prirode i našeg osobnog doživljaja i odnosa prema njoj.

Zvonimira Karavida rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi. Živi i radi u Zadru. Njezini se radovi mogu naći u privatnim kolekcijama.

S obzirom na epidemiološke mjere, službenog otvorenja neće biti nego će na dan otvorenja posjetitelji moći razgledati izložbu od 12 do 18 sati.

Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2021.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...