Stožer: “Od petka kafići rade duže, svadbe do 120 ljudi, mijenjaju se pravila u javnom prijevozu…”

U tijeku je konferencija za medije, a voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović predstavlja ublažavanje mjera.

Od petka će biti dozvoljena okupljanja do 100 ljudi. Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti. Na pogrebima nema više ograničenja broja osoba, ali nema izražavanja sućuti. Svečanosti i javna okupljanja mogu trajati do 23 sata. Pekare će moći raditi do 23 sata. Zabrana prodaje alkoholnih pića vrijedit će od 23 sata do 6 ujutro.

Na svadbama će biti dozvoljeno do 120 ljudi, ali uz tri uvjeta. Moraju biti potpuno cijepljeni ili imati dokaz da su preboljeli koronu u posljednjih šest mjeseci ili imati negativan PCR test.

Otvaraju se zatvoreni dijelovi restorana, a rad ugostiteljskih objekata produljuje se s 22 na 23 sata. “Razlika između kafića i restorana je napravljena jer restorani moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete”, kazao je Božinović.

“Pratit ćemo razvoj situacije. U svakom sljedećem koraku ići ćemo s dodatnim popuštanjima”, napomenuo je.

Kasina će također moći raditi do 23 sata, a dopušta se rad i plesnih škola. Dopustit će se i sajmovi na otvorenom, uz obvezno korištenje maske, a nove će mjere na snazi biti do sredine lipnja. Vjerski obredi i kina će biti bez ograničenja broja osoba, već će vrijediti pravilo o broju kvadrata. Ukida se ograničenje od maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu. Obveza korištenja maski i dalje ostaje.

“Djeca do 12 godina starosti koji putuju sa roditeljima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju, što se tiče prelaska graničnog prijelaza”, kazao je Božinović. Pojasnio je pravila na svadbama.

“Neće biti ograničenja vremena. Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni, i uzvanici i osoblje, pjevači, imaju li potvrdu koju trebaju imati. Organizator će obavijestiti civilnu zaštitu o svemu”, pojasnio je Božinović.

Capak je pojasnio dinamiku cijepljenja, no nije znao reći koliko je djece od 16 do 18 godina cijepljeno.

“Ne znam točno, ali nije puno. Pada interes prijava preko platforme… ali neke županije javljaju da i dalje imaju veliki interes. Mi preporučamo da se cijepe djeca od 16 do 18, ali vrlo skoro ćemo vjerojatno moći cijepiti i djecu od 12 plus. Mislim da će to biti moguće u idućih mjesec dana. Naši maturanti još nisu došli na red, osim ako se netko nije baš prijavio pa je došao na red”, pojasnio je.

“Sezona nam je u jednom trenutku prestala jer su neke zemlje naredile da nakon povratka iz Hrvatske, ljudi moraju ići u karantenu dva tjedna. Idemo postupno s mjerama, jer ne možemo znanstveno slati poruku da je epidemiji kraj. Nije. Zato nastavljamo s ovim pristupom. Nastojimo poticati ljude da borave što više na otvorenom. Biti na otvorenom je puno manji rizik nego biti u zatvorenom prostoru”, kazao je.

“Idemo na klasične epidemiološke mjere koje su bile na snazi do sredine studenog. Za neke evente ćemo staviti ova tri uvjeta, isto će biti za koncerte. Još nećemo razmatrati otvaranje noćnih klubova, jer su to više dinamična mjesta. Ako dolazite u restorane, to je manja izmjena gostiju, za razliku od kafića”, pojasnio je Capak.

Govorio je i o nošenju zaštitnih maski. “U ovom trenutku ne možemo govoriti o skidanju maski, to će ovisiti o broju cijepljenih, broju novozaraženih…”

Slastičarnice će moći raditi u zatvorenom dijelu prostoru. Božinović je objasnio zašto je to tako.

“Što se tiče školskih dvorana, logika je da se završi školska godina, tako da nam ne dolazi do nepotrebnog miješanja školske djece za svima koji će koristiti školske dvorane. Što se tiče slastičarnica i restorana, logika je da su to tražili i dobili. Ostvareni su minimalni tehnički uvjeti. Ti objekti su manje rizični”, naglasio je.

U Hrvatskoj sve više slabi treći val epidemije, jučer smo imali 323 nova slučaja zaraze. Udio pozitivnih među testiranima je 4 posto. Preminula je 21 osoba. Dosad je utrošeno više od milijun i 600 tisuća doza cjepiva.

Njemački Institut Robert Koch Hrvatsku je uklonio s popisa visoko rizičnih zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...