Studija predizvodljivosti uskoro završena; Evo kako bi trebao izgledati most Pašman – kopno

Jednim od najvažnijih projekata za otok Pašman je most Pašman – kopno za koji je Općina Pašman u rujnu prošle godine dobila potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naručena je izrada studije predizvodljivosti koju financira Ministarstvo s iznosom od 700.000 kuna, a dokumentacija će biti završena do kraja ovog mjeseca, piše Otok Pašman.

Studija, koju izrađuje međunarodna tvrtka Ernst & Young Savjetovanje d.o.o., razrađuje dva idejna rješenja cestovnog povezivanja otoka s mostom preko Pašmanskog kanala.

Na kopnenoj strani most će biti povezan državnom cestom D8 s budućom obilaznicom Zadar – Pakoštane, a na samu obalu Pašmanskog kanala trasa izlazi na poziciji rta Tukljača.

Od kopna trasa ide prema otočiću Ričul udaljenom oko 400 m od obale te se nastavlja prema otoku Pašmanu prelazeći Pašmanski kanal u duljini od oko 1400 m. Na samom otoku Pašmanu trasa se dalje, preko čvorišta, nastavlja do državne ceste D110 te se na taj način most spaja s glavnom prometnicom otoka Pašmana i Ugljana.

Studija razrađuje dvije varijante mosta koje se u osnovi razlikuju po tipu mosta i gabaritima plovnih profila koje zadovoljava na mjestu prolaza plovnih putova. Ukupna duljina mosta je u obje varijante približno jednaka cca 2,2 km kao i širina kolnika 6,6 m koji se sastoji od po dvije vozne trake širine 3 m te dvije rubne trake širine 0,3 m.

Za prvu varijantu je odabrano rješenje s grednim tipom mosta kojim bi bili osigurani plovni profili širine 90 m i visine 35 m na plovnom putu u Pašmanskom kanalu za smjer sjever – jug i jug – sjever.

Rješenje za drugu varijantu uključuje ovješeni tip mosta kojim bi na plovnom putu bili osigurani plovni profili širine 140 m i visine 40 m. Ova varijanta mosta predviđa i pješačke staze široke 1,2 m s obje strane kolnika.

Općina Pašman je u svom proračunu predvidjela financijska sredstva u iznosu od 700.000 kuna za projektnu dokumentacije koja bi trebala ići u izradu nakon završene studije predizvodljivosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...