Svadbe, pogrebi, restorani, kafići, okupljanja; Donosimo zadnje detalje popuštanja mjera, evo što se sve mijenja od petka

U noći s četvrtka na petak u Hrvatskoj se popuštaju mjere.

Stožer je posljednjih dana definirao sve detalje novih mjera te je postignut dogovor o onome što će se popustiti od 28. svibnja, što će biti prva faza velikog popuštanja mjera.

Na svadbama više od 100 ljudi

Kako piše Index, na svadbama će biti dopušteno više od 100 ljudi, vjerojatno 150. Svi oni će morati zadovoljiti jedan od tri uvjeta – cijepljenje dvjema dozama (jednom u slučaju Johnson & Johnsona), negativan test ne stariji od 48 sati ili preboljenje koronavirusa u posljednjih šest mjeseci, baš kao što je bio slučaj na nedavnim pilot-projektima. Ista će pravila vrijediti i za konobare i drugo osoblje na svadbi. Sve osobe koje dolaze na svadbu organizatoru će morati podastrijeti dokaz o zadovoljenju jednog od tri propisana uvjeta za dolazak, a organizatori će morati voditi evidenciju svih osoba na svadbi kako bi inspekcije mogle provjeriti zadovoljavaju li sve one jedan od propisanih kriterija.

“Svi moraju shvatiti da se sada ne stvaraju uvjeti za otvaranje koje će trajati nekoliko mjeseci, nego da dođemo u situaciju da na jesen nemamo zatvaranja. Važno je da oni koji će organizirati svadbe i druge događaje vode računa o tome da ne napune samo 6. i 7. mjesec, nego da se tako nastavi i dalje. To će se postići dosljednim vođenjem računa da svaki sudionik zadovoljava neki od kriterija koji ga čine sigurnim za druge, a ne da se nekoga pušta na povjerenje. Zato imamo testove, potvrde o cijepljenju ili o preboljenju, takva će politika biti i kod prelaska granica kad stupi sve skupa na snagu”, govori Indexu sugovornik koji je vrlo dobro upućen u odluke Stožera.

Zasad se neće koristiti QR kodovi, na pogrebima više nema ograničenja broja ljudi

Zasad se za ulazak na događanja neće koristiti QR kodovi iako su nam iz Stožera za Index neslužbeno poručili kako su na taj sustav već spremni.

Radi se o sustavu koji će se uskoro objediniti sa sustavom zelenih digitalnih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice, a ista će se potvrda, kojom će se dokazivati zadovoljenje jednog od tri kriterija, cijepljenje, preboljenje ili negativni test, koristiti i pri prelasku granice.

Za ostala okupljanja trebalo bi vrijediti pravilo od najviše 100 ljudi, no na pogrebima i ispraćajima više neće biti ograničenja u broju osoba, vrijedit će tek epidemiološke mjere razmaka i zabrane izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Otvaraju se zatvoreni dijelovi restorana, kafići i restorani će raditi do 23 sata

Otvorit će se unutarnji dijelovi restorana uz pravila o udaljenosti stolova, dok će unutarnji dijelovi kafića zasad ostati zatvoreni. Maske će se morati nositi prilikom kretanja po restoranu.

Radno vrijeme restorana i kafića od petka će se produljiti, radit će do 23 sata.

U popuštanju mjera koje stupa na snagu od petka bit će dozvoljen trening u zatvorenom, što uključuje i sportove poput košarke, rukometa ili borilačkih sportova, u kojima dolazi do fizičkog kontakta među sportašima. No od toga će, zasad, biti izuzeti treninzi učenika u školskim dvoranama.

Otvaraju se sajmovi na otvorenom, nova pravila za kulturna događanja i mise

Otvaraju se i sajmovi na otvorenom, no tamo gdje će biti gužve, morat će se nositi maske.

Kulturna događanja te mise i druga vjerska okupljanja imat će pravila od četiri četvorna metra na jednu osobu umjesto sedam četvornih metara kako je bilo dosad, s time da je za crkve dosad vrijedilo pravilo od maksimalno 25 osoba, što se rijetko poštovalo.

Pravila od četiri četvorna metra po osobi vrijedila bi i za koncerte. U Stožeru nakon svadbi upravo koncerte vide kao prva mjesta gdje će se primjenjivati ista tri kriterija za sudjelovanje.

Od 15. lipnja bi se moglo otvoriti gotovo sve

To bi trebalo krenuti s novim popuštanjem mjera koje Stožer planira za 15. lipnja, kada bi se, ako se brojke i dalje budu smanjivale, moglo otvoriti – gotovo sve.

Od 15. lipnja trebali bi zaživjeti QR kodovi, odnosno covid-putovnice za ulazak na masovnije događaje, poput većih koncerata ili festivala, ili za prelazak granice.

Što se sve planira od sredine lipnja

Od tog bi se datuma, ako epidemiološka situacija bude dobra, otvorili i unutarnji prostori kafića uz dodatno produljenje radnog vremena za kafiće i restorane. Otvorile bi se školske dvorane za treninge, a planirana je i dodatna liberalizacija kad su u pitanju događanja.

“Važno je da i dalje spuštamo brojke kako bismo za zemlje iz kojih nam dolaze turisti bili među onim destinacijama koje se smatraju sigurnijima, što će izravno utjecati na sezonu. Znamo kakva se kampanja vodila prošlog ljeta u nekim zemljama kada je ljetovanje u Hrvatskoj u pitanju i na to također moramo biti spremni”, zaključuje Indexov dobro upućeni sugovornik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...