Ugostitelji razočarani: “Ni na dalmatinskim ‘štekatima’ se ne može predugo boraviti vani zadnjih tjedana. Ljudi će na burzu”

Nije u redu što nacionalni stožer donosi različite odluke za različite vrste ugostiteljskih objekata i to je ‘segregacija’ struke, čega nema nigdje u Europi, poručuju u srijedu predstavnici ugostiteljskih udruga nakon objave Stožera o popuštanju mjera, ističući da su ugostitelji prilično razočarani.

“Žao nam je što su odluke takve da se neće moći otvoriti i raditi i u unutrašnjosti cafe-barova i što se time iznova čini razlika između restorana i kafića. Pokušali smo sve – argumentirati i objasniti Stožeru da i kafići mogu raditi unutra uz pridržavanje mjera – ali, eto, nije bilo moguće”, komentira za Hinu predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) Jelena Tabak.

Smatra da se time nastavlja “nepravda prema ugostiteljima u cijeloj zemlji”, i da nikome nije dovoljno samo raditi na terasama, pa ni na dalmatinskim ‘štekatima’, jer ni na Jadranu, kao ni u kontinentalnom dijelu zemlje vremenske prilike zadnjih tjedana nisu naklonjene za predug boravak vani.

Ni vlasnici restorana se ne vesele baš previše, jer, kako kaže, među njima postoji bojazan da će im s otvaranjem mogućnosti da rade i u unutra, biti ukinute naknade za fiksne troškove, bez čega, u situaciji kada su radili smanjeno ili nikako mjesecima i nemaju prihode, neće moći pripremiti kvalitetno objekte i ponudu za sezonu na Jadranu, niti u unutrašnjosti, što znači da će im opet biti otežano poslovanje.

“Sredina lipnja tj. 15. lipnja koji se sada najavljuje kao datum mogućeg otvaranja i unutrašnjosti kafića, ako brojke zaraze budu bar kao sada, je zapravo krajnje vrijeme za to otvaranje, iako nam i dalje nije jasno zašto mora biti tako ako su primjerice kafići spremni već odavno paziti koliko će ljudi sjediti unutra i da to ne budu veća okupljanja uz pjesmu, piće i slično”, iznosi Tabak.

Nove odluke Stožera o restoranima da mogu raditi i unutra znače i, kako naglašava, da ostaju bez fiksnih troškova.

“Predaleko je 15. lipanj za novo popuštanje mjera i da kafići čekaju hoće li raditi u cijelom objektu ili i dalje samo vani, to treba omogućiti odmah, a ove sadašnje odluke odmah i revidirati jer ćemo imati problema i s radnicima, koji već odlaze u potrazi za novim poslovima. Jeli možete vjerovati da na burzi kada tražite konobara i nudite plaću od 7.000 kuna i smještaj nitko se na javlja? A kada onda krenete tražiti radnika stranca e tek tada ste u nevolji jer procedura nije jednostavna i traje tjednima. O tome treba isto netko misliti”, upozorio je zaključno Franz Letica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...