Uskoro digitalne zelene putovnice, Fain: “Broj bukiranja inozemnih putovanja se povećao, ali zanemarivo”

Turistička sezona je na vratima. Krajnje je vrijeme za djelovanje. Svi koji su cijepljeni s dvije doze, i to cjepivima odobrenima u Europi, uskoro će moći bez ograničenja putovati u Europsku uniju. Iz kojih točno zemalja, znat će se do kraja tjedna, kada se napravi novi, ublaženi popis rizičnih zemalja.

Ova vijest svakako veseli sve one koji jedva čekaju putovanja, a ono što će sigurno trebati na tom putu jesu zelene putovnice. Znamo i gdje Hrvati najviše uplaćuju, koje su im destinacije najdraže.

Uplaćuju se aranžmani za inozemstvo

Uz Tursku, Hrvati najviše uplaćuju aranžmane za Portugal, Marakeš i finski grad Rovaniemi.

“Cijena aranžmana, naravno, ovisi o kvaliteti usluge i o sadržaju usluge. Od 3000 kuna nadalje, to je nekakav gabarit ako govorimo o city break aranžmanima. Ako govorimo o odmorima, možemo govoriti o 2500 kuna, 3000 kuna i više. Ne treba očekivati velika sniženja i popuste jer su svi partneri u nabavi itekako oštećeni pandemijom”, navodi član Uprave turističke agencije Mislav Veselica.

To potvrđuje i predsjednik udruženja hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain. Broj bukiranja inozemnih putovanja povećao se, kaže, ali zanemarivo.

“Kad bismo sad uspoređivali s prošlom godinom, vjerojatno bi bilo da smo 100 % bolji nego što smo bili lani, ali prošla godina kada smo u ovo vrijeme bili praktički zatvoreni, naravno, nije usporediva. Moramo se uvijek vraćati na 2019. ili neku raniju godinu, kada smo ipak normalno živjeli, normalno putovali”, objasnio je Fain za dnevnik.hr.

Normalna putovanja unutar Unije trebala bi omogućiti i digitalna zelena putovnica. O njoj se pregovara na razini Europe.

“Dakle, radi se o potvrdi koja će uključivati one ljude koji su preboljeli, cijepljeni su ili testirani, a omogućit će im slobodu kretanja”, rekao je premijer Andrej Plenković.

U Hrvatskoj bi se trebale početi koristiti za dva tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...