Više nema dogovora u “četiri oka”; Polovni automobil morat ćemo platiti preko računa

Po novome, osobe koje gotovim novcem kupuju nekretnine prve će morati odgovarati na pitanja bankara, a moguće i ureda za sprječavanje pranja novca, o podrijetlu novca.

Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca koji će sadržavati i odredbu o potpunoj zabrani plaćanja gotovim novcem iznad iznosa od 10 tisuća eura, odnosno 75 tisuća kuna. No, državama članicama bit će omogućeno da kao limiti odrede i manji iznos.

Primjerice, ograničenja u plaćanju gotovim novcem već neko vrijeme postoje u 18 država članica EU-a: u Grčkoj se gotovinom može plaćati do 500 eura, u Francuskoj do tisuću, a u Poljskoj do 15 tisuća eura.

Njemačka i Austrija zasad su najveći protivnici zabrane plaćanja gotovinom, a u Austriji je čak bilo prijedloga da se plaćanje gotovim novcem zaštiti Ustavom, piše Večernji list.

Što se tiče Hrvatske, od siječnja 2018. godine i kod nas tvrtke i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu aktivnost također imaju zabranu plaćanja gotovim novcem za vrijednosti veće od 75.000 kuna. Ako su pritom i obveznici fiskalizacije, tvrtke ne smiju plaćati gotovinom nijedan račun iznad 5000 kuna. No, stvari će se mijenjati za građane i njihove međusobne transakcije.

U Hrvatskoj bi to moglo značiti da se stanovi – navodno se svaki peti kupuje gotovinom – više ne bi smjeli plaćati “u kešu”, nego bi oni koji imaju gotovinu gotovinu istu najprije morali položiti u banku i sa svog računa platiti na račun prodavatelja.

Po novome, osobe koje gotovim novcem kupuju nekretnine prve će morati odgovarati na pitanja bankara, a moguće i ureda za sprječavanje pranja novca, o podrijetlu novca i dokazivati kako su do njega došli. Slično će biti i s kupnjom polovnih automobila, ali i ostalih vrijednosti čija se prodaja dogovara u četiri oka, piše Večernji list.

Inače, Vlada se u nacionalnom Planu oporavka pohvalila da je Hrvatska među deset najmanje rizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorizma, a daljnje sprečavanje pranja novca predstavljeno je kao jedna od reformskih mjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...