Vučetić o Bilom brigu: “Urbanistički je devastiran, a zamišljen je kao ugodan prostor za život s igralištima i zelenilom”

Marko Vučetić, kandidat za gradonačelnika Grada Zadra koalicije “Srcem za Zadar” osvrnuo se na probleme stanovnika Bilog briga, jedne od najmlađih, ali i najvećih zadarskih četvrti. Ističe kako je ovaj gradski kvart urbanistički devastiran, iako je zamišljen kao ugodan prostor za život s igralištima i zelenilom.

Problematizira gradnju, prostorno uređenje i prometna rješenja.

Njegova opažanja prenosimo u cijelosti.

“S obzirom na to je da je najvećim djelom projektiran i građen osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, za očekivati je da je to jedna suvremena, protočna, funkcionalna i urbanistički uređena četvrt. Nažalost, tome nije tako.

Bili brig i njegovi stanovnici imaju značajne probleme koji im otežavaju život. Ogroman problem su loša prometna idejna rješenja koja zapravo ne postoje. To je vidljivo odmah prilikom ulaza i izlaza iz naselja s ulice Puta biliga gdje nedostaje prometna signalizacija, loša je rasvjeta i nažalost, nerijetko se događaju prometne nesreće. Druga prometna rak-rana opasna po život je izlaz s Put biliga na zaobilaznicu (cesta s Bilog briga koja izlazi na zaobilaznicu tj. Ulicu Hrvatskoga sabora) o kojoj silne godine slušamo kako je proces izgradnje ceste u tijeku i samo što nisu počeli konkretni radovi, a nažalost na tim izjavama sve počinje i završava.

Kao i u cijelom gradu, ovdje je posebno vidljiv problem nedostatka parkirnih mjesta pa se ulice i nogostupi koriste kao parkinzi. Postoji nekoliko zapuštenih i neuređenih parcela koje bi bile idealne za uređenje i pretvaranje u pristojne parkirne prostore kojih kronično nedostaje. Takve parcele se vrlo često zbog pogodovanja građevinskim lobijima prodaju i na njima niču nove stambene građevine u ionako gusto naseljenoj četvrti.

Sljedeći problem su poslovni prostori u prizemljima mnogih zgrada koji su zapušteni i pretvoreni u odlagališta otpada i štakorinjake pune izmeta o kojima Grad, u čijem su vlasništvu, ne vodi nikakvu brigu. Ukoliko Grad nema rješenje za te prostore, barem neka ih očisti i zatvori kako se u njima ne bi događale nesreće i smrtni slučajevi kao do sada.

Budući da Bili brig ne čine samo stambene zgrade, nego i privatne obiteljske kuće koje ni u dvadesetprvom stoljeću nemaju priključak na sustav kanalizacije, u sljedećem mandatu gradske vlasti trebale bi biti prioritet.

Osnovna škola „Zadarski otoci“ na Bilom brigu jedina je izgrađena osnovna škola na području grada Zadra od Domovinskog rata. Ona, nažalost, nije izgrađena po zadanim pedagoškim standardima, iako su u vrijeme njezine gradnje isti već postojali, pa radi u dvije smjene zbog pomanjkanja prostora.

Ova gradska četvrt je osamdesetih godina dvadesetog stoljeća lijepo zamišljena kao vrlo ugodan prostor za život s mnoštvom zelenih površina i igrališta, ali je nažalost u zadnjih trideset godina zapuštena, prepuštena stihiji i urbanistički devastirana.

Bili brig zaslužuje da ponovno postane mjesto ugodnog života. Bili brig treba biti dostojanstven i uređen kvart pun života”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...