Vučetić: “Zadrom se ne upravlja, nego vlada i to ću mijenjati. Zadar nije Kalmetin grad”

Kada ste lani obrazlagali zašto se niste kandidirali za novi mandat u Saboru rekoste: “Odradio sam mandat zastupnika uglavnom u samoći, a samoća nije prirodno mjesto za razvijanje politika. Zato sam trebao i morao odustati od politike.” Pa, što je to u lokalnoj politici izazovnije od one nacionalne?

Upravo to što lokalna politika nije politika samoće. U lokalnoj politici odigrava se uglavnom naš emocionalni život. U Zadru je, primjerice, moja obitelj. I zahvaljujući obitelji, učinio sam prvi iskorak iz vlastite samoće. A zbog odgovornosti prema svim obiteljima i onima koji će tek učiniti iskorake iz vlastite samoće imamo odgovornost sudjelovati u kreiranju lokalnih politika koje će podržavati naše egzistencijalne izbore, činiti naš život smislen u javnom smislu i tako sudjelovati u humanizaciji lokalne zajednice.

Djelovanje u Saboru besmisleno je jer ne proizvodi nikakve učinke, a nedjelovanje u lokalnoj sredini izdajničko je prema sebi samome, onima koji naš život čine smislenim i prema onima s kojima dolazimo u susret u našem primarnom egzistencijalnom horizontu, a to je lokalna zajednica.

HDZ vlada Zadrom punih 30 godina. Kako se, i tko taj, politički bedem može srušiti?

Vladanje se može srušiti samo srcem. Zbog toga sam se i odlučio da moto moje kampanje bude – “Srcem za Zadar” i “Zadar zadarski, a ne stranački”. A to znači srcem rušimo HDZ-ovu utvrdu i pretvaramo je u prostor slobodnih i ravnopravnih ljudi, što je po definiciji grad. Zadar sad nije grad nego utvrda. Zadrom se sad ne upravlja, nego vlada.

Tko se može miriti s tom činjenicom, bešćutan je u metafizičkom smislu, a uzaludan u povijesnom. Umjesto stranačke utvrde Zadar pretvaramo u mjesto susreta, ljubavi, sreće, odgovornosti, sjećanja i razvoja. HDZ je sve to Zadru oduzeo.

Na što se obvezujete, što građanima i građankama Zadra možete jamčiti postanete li gradonačelnik?

Jamčim im emotivističke politike. Politike koje proizlaze iz srca, a pred sobom uvijek imaju lice svakog građanina i građanke Zadra. To je politika skrbi, odgovornosti i to je politika u kojoj neću monumentalizirati vlastito ime, ali ću dekonstruirati monumentalizaciju Kalmetina imena u Zadru, jer Zadar nije Kalmetin grad. Zadar je grad kojem slijedi prvo iskustvo demokracije i slobode, kaže Vučetić za Večernji list.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...