Za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva; Bolnica Zadar bogatija za novi dijagnostički ultrazvučni uređaj s linearnom sondom

Opća bolnica Zadar od danas je bogatija za novi dijagnostički ultrazvučni uređaj s linearnom sondom nabavljenim  u sklopu projekta ON TIME čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Obavljena je primopredaja ovog najsuvremenijeg uređaja ugovorne cijene 208.900,00 kuna bez PDV-a, odnosno 261.125,00 kuna s PDV-om.

„Bolnica kao jedan od projektnih partnera sudjeluje u svim zadatcima vezanim uz upravljanje i provedbu projektnih aktivnosti, sudjeluje u nabavi opreme, unapređenju znanja zdravstvenih radnika i predstavnika nevladinih organizacija, poboljšanju postupaka za rano otkrivanje i optimizaciju liječenja raka debelog crijeva i dojke“, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

Dodao je kako je Opća bolnica Zadar je u sklopu projekta ON Time, a kojemu je glavni cilj poboljšanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi u prekograničnom području nabavila dva hvalevrijedna predmeta.

„Prvi je programski paket za upravljanje sustavom za pripremu citostatika, tzv. CATO software, koji je u upotrebi od kraja travnja 2021., te zaključujemo kako zbog instalacije istog već u samim početcima uporabe, vidimo značajne promjene u brzini i kvaliteti usluga koje naša ustanova nudi onkološkim pacijentima. Drugim uređajem, upravo instaliranim dijagnostičkim ultrazvučnim uređaj s linearnom sondom naš će Odjel za kliničku radiologiju biti bolje i suvremenije opremljen kako bi svaki naš pacijent na vrijeme dobio adekvatnu i kvalitetnu dijagnostičku obradu“, kazao je još ravnatelj Čulina dodajući kako je u zgradu Poliklinike do sada utrošeno preko 50 milijuna kuna opreme.

„Glavni cilj projekta je poboljšati prevenciju, ranu dijagnozu i optimizaciju liječenja raka  poboljšanjem kvalitete usluga u javno-zdravstvenom sektoru u prekograničnom području. Specifični cilj projekta je osnažiti medicinske djelatnike da pružaju kvalitetnije i dostupnije javne zdravstvene usluge za prevenciju, rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva i dojke i podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva i dojke“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoran Škrgatić.

Dr. Damir Kasap, voditelj Odjela za kliničku radiologiju istaknuo je kako je UZV aparat koji je do sad korišten bio star 14 godina, te da je ovaj novi dijagnostički uređaj najsuvremenije generacije koji će pomoći svojim mogućnostima u ranom otkrivanju karcinoma dojke .

Dodao je kako će ovaj odjel sa nedavno nabavljenim najsuvremenijim mamografom na  svijetu i prvim  takvim  u Hrvatskoj biti najsuvremenije opremljen odjel čime će se zaokružiti dijagnostika bolesti dojke u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...