Zadarska policija i USKOK razbili mrežu krijumčara duhana; 11 osoba oštetilo državni proračun za više od 9 milijuna kuna!

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za kaznena djela „Zločinačko udruženje“, „Izbjegavanje carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja“ i „Nedozvoljena trgovina“ u sastavu zločinačkog udruženja.

Realizaciju opsežnog kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno 10 hrvatskih državljana, starosti 41, 49, 35, 34, 37, 41, 53, 48, 51 i 37 godina te jedna hrvatska državljanka u dobi od 35 godina, koje se sumnjiči da su se radi počinjenja različitih kaznenih djela udružili u zločinačko udruženje s međusobnom podjelom uloga, policijski službenici Policijske uprave zadarske proveli su u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom, Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom i Policijskom upravom šibensko-kninskom, a sve u koordinaciji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga Županijskog suda u Zadru i Splitu na području zadarske, zagrebačke, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske županije proveli 23 dokazne radnje pretraga stanova i drugih prostorija te 5 pretraga automobila, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto 1560 komada raznih vrsta cigareta, oko 69,16 kilograma duhana, preko 200.700,00 kuna i 6.400,00 eura, digitalna vaga te drugi predmeti koji se dovode u svezu s izvršenjem kaznenih djela.

Tijekom jučerašnjeg dana na tom području uhićeno je 9 osoba, a uhićenja osumnjičenih osoba realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventne jedinice policije Policijske uprave zadarske i policijski službenici kriminalističke policije, dok su još dvije muške osobe koje se dovode u svezu s ovim kaznenim djelima  za sada nedostupne policiji te je za njima raspisana potraga.

Sumnjiče se da su u vremenskom razdoblju od 15. rujna 2020. godine do svibnja 2021. godine u više navrata neovlašteno nabavili, a potom na ilegalnim tržištima i prodali najmanje 10.049,52 kilograma sitno rezanog duhana, te najmanje 5300 šteka cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, čime su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3.349.000,00 kuna, koji iznos su sukladno prethodnom dogovoru i svojim ulogama u zločinačkom udruženju međusobno podijelili, te na taj način oštetili državni proračun za iznos od najmanje 9.068.000,00 kuna.

Naime, njih 11 se sumnjiči kako su zajedno činili kaznena djela na način da su kupovali i nabavljali veće količine sitno rezanog duhana i cigareta, dio kojih su ilegalno prepravljenim osobnim vozilima ilegalno prevozili iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, a drugi dio teretnim i osobnim vozilima, nagibnim vlakom i dr. prevozili sa područja Grada Zagreba.

Duhan i cigarete su potom skladištili u više objekata na području Knina, Kistanja i Drniša, te potom ilegalno prodavali osobama na području Republike Hrvatske.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja 9 uhićenih osoba su dovedene pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, dok je kaznena prijava protiv svih 11 osoba dostavljena USKOK-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...