Zavod za javno zdravstvo Zadar postaje referentni centar za jugoistočnu Europu

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 12 zemalja jugoistočne Europe. Uređaj Viper LT, koji automatski na principu PCR testova provodi dijagnostiku virusa i bakterija, vrijedan je 2,5 milijuna kuna, a Zavodu ga je poklonila američka tvrtka Becton Dickinson and Company, zajedno s radnim materijalom za godinu dana.

Najavljeno je to prilikom posjeta državnog tajnika za zdravstvo, Silvija Bašića Općoj bolnici Zadar gdje je s ravnateljima bolnice i ZJZ-a Čulinom i Škrgatićem, županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem, razgovarao o nastavku provođenja cijepljenja na području Zadarske županije i pripremi za turističku sezonu.

„Zbog ovog uređaja u Zadar će dolaziti uzorci iz 12 zemalja, ali i razni stručnjaci na edukaciju. Naši djelatnici će sudjelovati u edukaciji budućih korisnika ovakvih dijagnostičkih uređaja. Nama najbliži takav uređaj nalazi se u jednom privatnom laboratoriju u Beču, a za zapadnu Europu u sveučilišnoj bolnici u njemačkom Heidelbergu“ istaknuo je ravnatelj ZJZ-a Zoran Škrgatić nakon radnog sastanka s državnim tajnikom.

Ravnatelj Čulina podsjetio je da je zadarska bolnica krajem prošle i početkom ove godine uz pomoć resornog ministarstva dobila dva nova vrijedna uređaja, CT i Magnet, čime su se liste čekanja značajno smanjile.

„Sada su liste čekanja smanjene na dva do tri mjeseca, a kad se sa specijalizacije vrati šest radiologa, čekanje na dijagnostičke preglede će biti još kraće“, kazao je Čulina dodajući kako je s Ministarstvom riješen i problem neisplate prekovremenih sati te je postignut dogovor s oko 950 djelatnika bolnice kojima će uskoro biti isplaćena sredstva. Ministarstvo je bolnici u dvije tranše dalo 29,6 milijuna kuna za pokrivanje dugova, odnosno troškova nabavke lijekova i medicinske opreme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...