6 MJERA UPOZORENJA HDZ i partneri feštali bez maski u izbornoj noći, policija provela krim istraživanje; Erlić: “Nije riječ o prevelikom prekršaju, nastojat ćemo biti odgovorniji”

Dok se od naroda traži disciplina, odricanje od zabave, okupljanja, u najgorim epidemiološkim vremenima čak i druženja s najmilijima, na parlamentarnim, kasnije lokalnim izborima koji su se održali u vremenu dok su na snazi stroge mjere u svrhu suzbijanja koronavirusa, iz političkih stožera stizale su slike i snimke slavlja, grupiranja, pjesme…

Dvostruki kriteriji razljućuju javnost. Ona zadarska stala je tako nedavno u obranu konobarice koja je završila u svim vijestima zbog nenošenja maske pred ministrom Berošem na otvorenom dijelu terase, pitajući se imaju li političari jedna pravila za sebe, druga za nas ostale.

U jeku te atmosfere, iz zadarske policije doznajemo kako su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da su se u izbornoj noći u HDZ-ovom hramu u Medulićevoj ulici u Zadru, radili prekršaji iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Utvrđeno je kako je snimka nastala 30. svibnja oko 22 sata u zatvorenim prostorijama u Ulici Andrije Medulića u Zadru. Do sada provedenim kriminalističkom istraživanjem utvrđeno je da je ukupno pet osoba u dobi od 31, 36, 55, 61 i 63 godine, koje se vide na snimci, počinilo prekršaj iz članka 47. st.2. točka 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a nakon čega su im izdane pisane mjere upozorenja za prekršaj iz čl. 47. st. 2. t 9. kažnjivo po čl. 76. iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Također, 11. lipnja u nastavku kriminalističkog istraživanja još je jedna osoba procesuirana te joj je izdano upozorenje, dakle sveukupno šest osoba. Policija i dalje poduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta ostalih sudionika i eventualnih daljnjih prekršajnih odgovornosti te ovo kriminalističko istraživanje nije zaključeno, odgovaraju nam iz policije.

Opomene su, neslužbeno doznajemo, uz gradonačelnika Branka Dukića, župana Božidara Longina, Božidara Kalmetu, predsjednika županijskog odbora HDZ-a i Šimu Erlića, predsjednika gradskog odbora HDZ-a, dobili i Šime Vicković, šef Stožera civilne zaštite Zadarske županije, kao i Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite grada Zadra.

Nismo imali namjeru kršiti mjere. Tijekom cijele kampanje, tijekom obilazaka mjesta i druženja s građanima na javnom prostoru, nigdje nismo prekršili epidemiološka pravila i držali smo se svih naputaka struke. U petak, prije nedjeljnih izbora, Nacionalni stožer civilne zaštite ublažio mjere je i dozvolio okupljanje stotinu ljudi na jednom mjestu. Unatoč tome, mi smo članstvu rekli da ne dolaze u većoj mjeri i ne stvaraju gužvu. Opomenuti smo zbog nenošenja maski i mi smo to shvatili kao upozorenje za ubuduće. Nije riječ o prevelikom prekršaju i nastojat ćemo biti odgovorniji, komentirao nam je Šime Erlić, prvi čovjek gradskog HDZ-a.

Na intervenciju policije osvrnuo se i Mate Lukić iz HSP-a, ujedno voditelj postrojbe Civilne zaštite.

U izbornoj se noći pridržavalosvih mjera, čak se nije moglo uči u prostorije stranke bez mjerenja temperature. U jednom trenutku, kada smo dobili informaciju da imamo dvostruku pobjedu, skinule su se maske, no nitko nije bio ugrožen. Opomenuti smo i to prihvaćam, iako znam da se u stožerima drugih stranaka nije pridržavalo nikakvih mjera, kaže nam Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...