95.1 posto plaža u Hrvatskoj ima najvišu kvalitetu mora za kupanje, bolji od nas su Malta, Grčka i Cipar

Cipar, Grčka, Malta, Hrvatska i Austrija su europske zemlje s najvišom kvalitetom vode na kupalištima.

U Hrvatskoj je, prema u utorak objavljenom istraživanju Europske agencije za okoliš, 95.1 posto testiranih plaža i kupališta tijekom prošle godine imalo najvišu kvalitetu vode.

Bolji su bili Malta s 96.6 posto, Grčka s 97.1 posto, Austrija s 97.7 posto i Cipar, na kojem je svaka testirana plaža imala vrhunsku kvalitetu.

U Hrvatskoj je prošle godine 889 plaža i kupališta imalo izvrsnu kvalitetu vode, a na 29 mjesta je kvaliteta označena kao dobra.

Na šest testiranih plaža i kupališta kvaliteta vode je označena kao “prihvatljiva”, dok plaža s lošom kvalitetom vode nije bilo.

11 plaža i kupališta nije testirano.

Na samom dnu popisa su Velika Britanija sa 17.2 posto plaža i kupališta s najvišom ocjenom i Poljska s 22.1 posto.

U priopćenju koje je objavila EEA navodi se da na razini Europe 83 posto obalnih i kopnenih područja ima vrhunsku kvalitetu vode za kupanje.

Samo 1.3 posto testiranih mjesta, odnosno njih 296 širom kontinenta, ocijenjeno je lošom kvalitetom, u odnosu na oko 2 posto u 2013. godini. Plaže na obali su prošle bolje od kupališta na kontinentu, s 85 posto mjesta s izvrsnom kvalitetom vode u odnosu na 78 posto na kopnu, piše The Guardian, prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...