Beroš: “Pojavio se novi soj, čini se da je zarazniji. Ako se sada cijepimo, mirni smo do proljeća”

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica turizma Nikolina Brnjac obratili su se javnosti nakon užeg kabineta vlade. Brnjac je komentirala nadolazeću turističku sezonu dok je Beroš pojasnio zašto je poslao apel javnosti te dodao kako se cilj od 50 posto procijepljenih do kraja lipnja neće ostvariti.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac komentirala je nadolazeću turističku sezonu te kazala kako je zadovoljna odazivom turističkih djelatnika na cijepljenje, ali i da se veći broj građana treba cijepiti upravo zbog turističke sezone.

“Ne možemo se sada opustiti, vidite što se dogodilo u Portugalu s delta varijantom”, rekla je Brnjac i najavila sastanak s predstavnicima županija u subotu na Hvaru.

Kazala je kako turisti traže sigurne lokacije te otkrila da, kad je riječ o procijepljenosti  turističkih djelatnika, najbolje stoji Istarska, a najlošije Šibensko-kninska i Zadarska županija.

Osvrnula se i na najnovije podatke o broju turista u Hrvatskoj tijekom produljenog vikenda.

Beroš: “Ako se sada cijepimo, mirni smo do proljeća”

Nakon Brnjac, javnosti se obratio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je jučer javnosti poslao apel u kojem je poručio je da ne bi smjelo biti dileme oko toga treba li se cijepiti ili ne.

“Još nije vrijeme za procjenu kada će doći kraj epidemije. Dosegli smo 43,3 posto cijepljenih s jednom dozom što je razlog mog otvorenog pisma koje sam napisao i kao ministar i kao liječnik, ali i vaš susjed i građanin Hrvatske”, rekao je Beroš.

Kazao je i kako se u južnoj Americi pojavio novi soj koji je nešto zarazniji, ali prema prvim informacijama cjepivo štiti i od njega.

“Ako se sada cijepimo, mi smo do proljeća sljedeće godine sigurno mirni. Pozivam sve da ne prolongiraju cijepljenje”, rekao je.

Ponovio je i kako je moguće da se netko zarazi i nakon cijepljenja, ali u tom slučaju će to sigurno biti blaži oblik.

“Vrlo vjerojatno nećemo doseći razinu od 50 posto procijepljenosti do kraja lipnja”, rekao je.

Na pitanje što nas čeka na jesen, rekao je da to ovisi o eventualnim novim agresivnim sojevima te budućoj epidemiološkoj situaciji te dodao da se ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja.

Najavio je i kako će se uskoro uvesti aplikacija za COVID potvrde koja je trenutno u završnoj fazi.

Na pitanje kakav je plan po pitanju nošenja maski, rekao je da Stožer razmišlja o različitim parametrima.

“Za pozdraviti je da neke zemlje poput Italije kreću razmišljati o skidanju maske. To će biti i naš smjer, ali tek kada postignemo željenu procijepljenost”, rekao je Beroš, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...