Bolero otvara 27. Zadarsko kazališno ljeto; Čekaju nas dvije premijere, osam predstava i tri koncerta

Plesnom premijerom „Bolera“ Mauricea Ravela, u izvedbi Zadarskoga plesnog ansambla i režiji Sanje Petrovski, 28. lipnja bit će otvoreno 27. Zadarsko kazališno ljeto, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Kako je istaknuo, plesnom predstavom “Bolero”, koja će biti izvedena u lapidariju Narodnog muzeja Zadar,  Zadarski plesni ansambl obilježit će 30. godišnjicu rada.

Bolero smo odabrali baš u ova kaotična i depresivna vremena kao jedan izraz radosti, ljubavi i životne energije. Posvećujemo ga publici, jer su upravo oni ono što nam je nedostajalo u posljednjih godinu i pol dana. Sve što radimo, na kraju radimo za publiku. U predstavi sudjeluje 16 plesača od kojih svaki izvodi svoj mali bolero koji će se spojiti u zajedničku plesnu sliku. Jedna od plesačica je solistica Patricija Gospić, pravi zadarski plesni “proizvod”, najavila je redateljica Petrovski.

Plesačica Natali Perić dodala je kako o veličini tog velikog djela govori činjenica da svakih 10 minuta netko negdje u svijetu sluša “Bolero”.

A s obzirom na to da traje 17 minuta, to znači da cijelo vrijeme svira na nekom dijelu planeta.

Drugu premijeru, koja će biti izvedena 1. srpnja u HNK Zadar, u koprodukciji pripremaju Drama plus i HNK Zadar.

Riječ je o dramskom djelu “Slučaj Mersault”, nastalom prema romanu Alberta Camusa „Stranac“ u režiji Vinka Radovčića.

U predstavi igraju Konstantin Haag, Pavle Matuško, Kim Končar, Lucija Alfier, Luka Čerjan, Marko Kasalo i Matija Grabić.

Otvaramo zanimljivo pitanje ljudske slobode koje je danas aktualno više nego ikad. Svaka Camusova riječ ili rečenica je ‘otok’ za sebe, pa smo iz tog razloga imali zaista neiscrpan izvor koji je nadahnuo cijeli autorski tim. Nakon Karakaševa “Snajpera” i Gogoljeve “Kabanice”, ova predstava je kruna suradnje Drame Plus i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zadru, rekao je redatelj Radovčić.

Osim dvije premijere, posjetitelje do 30. srpnja očekuje osam dramskih predstava te tri koncerta u sklopu Jazz&Blues Festivala, među kojima se ističe gostovanje kubanskog Aguas Tria, s Omarom Sosom, jednim od najvećih pijanista današnjice.

Pokrovitelji festivala su Grad Zadar i Ministarstvo kulture, a ulaznice za sve programe u prodaji su od danas, 23. lipnja, na blagajni HNK Zadar i online.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...