Botić pisala Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici: “Zapovjedništvo JVP Zadar stagnira po znanju, obuci i usvajanju novih metoda”

Nezadovoljna akcijom gašenja požara koji je izbio na Narodnom trgu, Marjana Botić iz Akcije mladih jučer je na adresu  Hrvatske vatrogasne zajednice.

Drži da zapovjedništvo JVP Zadar stagnira po znanju, obuci, usvajanju novih metoda obrane od požara i samih tehnika gašenja.

Objašnjava kako je zbog statusa na Facebooku u kojem je kritizirala Željka Šošu što nije pozvao pomoć doživjela linč.

Komunicirala je, kaže, s dvoje profesionalnih vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi van Zadra, a koji su se slučajno našli u Zadru, svjedočili gašenju i potvrdili kako bi se u njihovim postrojbama koristile drugačije metode.

Njezino pismo upućeno nadležnim službama prenosimo u cijelosti i originalu:

Poštovanje,

Javljam se kao građanka Zadra i kao uskoro u trećem mandatu gradska/županijska vijećnica upoznata sa ispolitiziranom situacijom u Zadru koja je nažalost preko vjerojatno nesnalaženja  zapovjednika JVP grada Zadra Željka Šoše mogla rezultirati ljudskim žrtvama na jučerašnjem (utorak, 15. lipnja 2021.) požarištu na Kalelargi, službeno Širokoj ulici u Zadru.

Da su se dogodile ljudske žrtve, a to bi bilo iz više razloga sumnjam zbog loše vođene operacije gašenja, igrom slučaja kojeg ću detaljno objasniti u nastavku, ne mogu naglasiti koliko bi to bilo tragično, krivo, loše…, a vjerojatno bi dodatnu na svu ovu štetu i nemile događaje i osobno bila izložena nevjerojatnom medijskom linču koji je jučer počeo prijenosom objave sa mog facebook profila.

Naime u unutrašnjem dvorištu požarišta nalazi se obiteljski stan roditelja u kojem sam odrasla, pa sam od 12 sati sa prozora pratila taj požar, napore vatrogasaca sa vatrom koja se širila i prijetila cijelom susjedstvu, događanja sa susjedstvom i njihovim stanovima… što mi je sve naravno bilo vrlo emotivno.

U situaciji kad duže od sat vremena gledam kako nitko od vatrogasaca ne dolazi u unutrašnje dvorište i/ili na zgradu koja je već u opasnosti od prelaska požara na nju i iz koje su se susjedi na naredbu policije već evakuirali, a mladi vlasnik ureda riskirajući svoju sigurnost iznosi spise iz svog poslovnog prostora, usudila sam se nazvati broj za hitne situacije 112 točno u 13:28 sati.

Službenoj osobi na telefonu 112 kratko objašnjavam odakle zovem, kažem da mi je čudno da nikoga nema od vatrogasaca tko bi sa ove strane zgrade pogledao situaciju, obišao požar, bilo što, zaključujem da je to vjerojatno stoga što nemaju dovoljno vatrogasaca ili nešto slično i tražim da im pošalju pomoć iz susjednih gradova. Službenik 112 upoznat je sa situacijom kako su vatrogasci već na terenu duže vrijeme (sad znam zašto se susjedima i ocu činilo još i duže od stvarnog početka požara oko 11 sati, budući su mi rekli kako je počeo ranije), ali ne želi preuzeti odgovornost koordinacije eventualne pomoći, već samo želi spojiti me sa vatrogascima u Zadru, za koje ja ne razumijem zašto bi im ja dodatno smetala, pa već  dobrano iživcirana prekidam razgovor koji nigdje ne vodi.

Nakon završetka razgovora sa 112. i pedugih 15 – 20 minuta napokon u unutarnje dvorište dolazi zapovjednik JVP Željko Šoša kojeg poznajem kao istaknutog zadarskog hdzovca i kolegu vijećnika. I njemu sam se obratila sa pitanjem zašto ne poziva pomoć, jer im očito treba? Na što mi je odgovorio da što će mu i kad je sa još dvije osobe iz dvorišta pogledao gore na požarište, uskoro vidim kako na krov zgrade koja je u doticaju sa krovićem koji jako gori dulje od dva sata, penju vatrogasci!

Bila sam u velikom strahu i šoku jer sam se bojala kako neposredno ispod krova gore grede i smatrala sam kako su ti vatrogasci u velikoj opasnosti. Zato nisam odmah ništa snimala, ni komentirala jer sam molila Boga da ih zaštiti i kada sam čula od kolega neka prvo skinu kupe sa krova ispod sebe i poliju stvarno sam bila u velikom strahu za njihove živote. Na sreću kad su polili ispod krova na kojem su se nalazili, vidjela sam da su počeli poljevati požar na tom neposrednom susjednom  kroviću (požar i njegovo pojačavanje jasno vidljivo na fotografijama i videu u privitku, a imam ih još nekolicina zbog šoka nisu neke kvalitete) i tada sam i ja snimila to gašenje upravo zbog želje da ukoliko sve prođe samo sa materijalom štetom zatražim očitovanje glavnog vatrogasnog zapovjedništva o ovom gašenju.

Pitanja koje postavljam vama kao vatrogasnom zapovjedništvu je: Zašto se prilično kasnim penjanjem u 14:40 po prvi put na taj krov, 15. lipnja 2021. na požarištu u ulici Široka ulica u Zadru, dodatno riskirala sigurnost vatrogasaca, kad se to moglo napraviti i preventivno puno prije, a i kad se već gasilo zahvaćen krov bar sat i 38 minuta prije koliko sam svjedočila gorenju tog  krova koji se nije uspio ugasiti sve do trenutka kada su na susjedni, već i sam u opasnosti od zapaljenja, poslani vatrogasci?  Prilažem video u kojem u strahu za živote vatrogasaca i ja kao potpuni laik to pitanje izgovaram u videu? Zašto se to nije moglo napraviti puno ranije uz manje rizika za sigurnosti i živote vatrogasaca, a uz više mogućnosti da se na vrijeme zaštiti imovina? Je li penjanje na krov koji već potencijalno gori doista dobra opcija gašenja, kad se već nije prije drugačije gasilo?

Ja to ne znam, ali zato pitam centralu Hrvatske vatrogasne zajednice kao stručne i mjerodavne da sve moguće propuste u cilju zaštite života i imovine ubuduće ozbiljno odgovorite meni ali puno važnije zadarskoj i hrvatskoj javnosti, ali i stručnim osobama koje su me naknadno puno detaljnije izvijestile što oni kao kolege vatrogasci vide kao pogrešno u tom gašenju i što svakako treba provjeriti ako za ubuduće želimo osigurati bolje vatrogasne uvjete i sigurnije hrvatske gradove?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...