Capak: “Indijski soj se brže širi, cjepivo slabije djeluje na njega”

U Hrvatskoj se pojavila indijska varijanta koronavirusa. Zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ova činjenica nije iznenadila ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka.

”To je bilo za očekivati s obzirom da u Europi ima indijskog soja. Dok se svima ne naprave brisevi, ne znam na koji način je došao. U svakom slučaju, oni su već pri kraju izolacije. Sve je bilo na vrijeme poduzeto, dok se još nije znalo da je indijski soj, tako da, vjerojatno se neće to dalje širiti”, rekao je za RTL.hr Krunoslav Capak.

Capak naglašava kako je najbitnije da se pozitivni stave u izolaciju, kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa. Spomenuo je i otvaranje koje nam dolazi zbog turističke sezone.

”Imamo sad nova pravila za turiste. Neke zemlje u Europi se štite karantenom i testiranjem poput Velike Britanije. Mi također imamo testiranje, a za zemlje Europske unije imamo nova pravila. Treba potvrda o cijepljenju ili PCR test ili preboljenje ili cijepljenje makar s jednom dozom. Cijepljenje je rješenje za sve, uključujući i indijski soj”, kazao nam je Capak.

”Istina je da on slabije reagira na cjepivo nego klasični soj, ali ipak reagira. Preporuka je da se svi cijepe i sve će biti super”, dodao je Capak.

Trenutno je u Hrvatskoj najviše prisutan britanski soj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...