Direktna demokracija u Zadru? Vučetić najavio da će građani putem referenduma i zborova sudjelovati u donošenju odluka

Iako temeljno demokratsko načelo glasi da svi oni na koje se neka odluka odnosi trebaju sudjelovati u donošenju te odluke, ono je u suvremenim društvima prisutno vrlo rijetko.

Političke odluke gotovo isključivo donose vlastodršci, a uloga građana svedena je na minimum. Putem povremenih izbora, naše je pravo birati ljude koji vladaju, čime zapravo stvaramo takozvanu političku elitu. S obzirom na to da je povjerenje građana u politiku i njezine aktere u padu, demokracija je u dubokoj krizi.

U okviru svojih ovlasti, na lokalnoj razini planira to promijeniti Marko Vučetić, novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra.

U svom statusu najavljuje raspisivanje referenduma i formiranje zborova građana koji će sudjelovati u donošenju odluka bitnih za lokalnu sredinu.

“Probudit ćemo Zadar zborovima građana i referendumima. Zadranke i Zadrani nisu kupili kartu kako bi promatrali što drugi rade. Zadranke i Zadrani žive u gradu, oni su odgovorni za život grada i sudjelovat će u životu grada. Zadar će postati grad s licem”, poručuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...