FOTO; AGRRA predstavila inovativne projekte iz sektora ribarstva i akvakulture

Na konferenciji “Inovativni pilot projekti Zadarske županije u sektoru ribarstva i akvakulture” u organizaciji AGGRA-e danas je u Kneževoj palači predstavljeno sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije, koje su za pokretanje inovativnih procesa u svom poslovanju dobili sredstva u ukupnom iznosu od 420.000 kn. Po 60 tisuća kuna dobili su Akvakultura, Marikomerc, Vele Mare, Kali Tuna te obrti SEASUN, Pidoća i Škrapa, a svima je zajedničko provođenje novih procesa i inovativnih metoda u poslovanju. Korisnicima su sredstva dodijeljena u sklopu projekta INVESTINFISH koji je sufinanciran programom Interreg Italija-Hrvatska.

Ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Vladimir Kovačević pozdravio je uzvanike, među kojima su bili državni tajnik Šime Mršić, župan Božidar Longin, europarlamentarac Tomislav Sokol, kao i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić sa zamjenicima. Gospodin Kovačević Istaknuo je važnost sinergije javnog, civilnog i privatnog sektora kao neophodnog načina za postizanje dobrih rezultata. AGRRA je pokazala kroz svoj rad kako je spremna za nadolazeće izazove novog programskog razdoblja s ciljem učinkovitog rada na razvoju ruralnog prostora.

Župan Božidar Longin iznio je podatke prema kojima je Zadarska županija najribarskija u Hrvatskoj, vodeća u uzgoju bijele i plave ribe, a ribari ostvaruju gotovo 50 posto ulova cijele hrvatske flote. Također je istaknuo kako se svim provedenim projektima posvećuje posebna važnost održivom razvoju.

Prije samih dodjela vouchera Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održao je prezentaciju “Inovacijski potencijali Zadarske županije u akvakulturi”. Gospodin Župan naglasio je kako u sektoru uzgoja bijele ribe imamo puno više inovacija i introdukcija novih vrsta. Uzgojni sistemi su također  značajno unaprijeđeni u odnosu na osamdesete godine, s tehnologijom koja se prenosi iz najnaprednije industrije uzgoja. Sada se puno pažljivije odabiru lokacije za uzgoj, pa je utjecaj na okoliš značajno manji. S druge strane školjkarstvo je dosta skromno te ima veliki potencijal za rast.

Voditeljica projekta INVESTINFISH Ana Zubčić iz AGGRA-e predstavila je odabrane projekte, među kojima su korištenje softwarea za detekciju i analizu uzgojene ribe, uspostava centralne platforme (web shopa) za objedinjavanje narudžbi živih školjkaša, mobilna školjkarnica, neprekidna linija uzgoja daganja, uvođenje softvera za sigurnost i higijenu u pogonu za preradu i distribuciju ribe i plodova mora, te korištenje biopredacije u osnivanja galeba klaukavaca od uzgajališta plave ribe (tune) tvrtke Kali tuna. Svim dobitnicima sredstava danas su svečano uručene prigodne plakete.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...