FOTO; AGRRA predstavila inovativne projekte iz sektora ribarstva i akvakulture

Na konferenciji “Inovativni pilot projekti Zadarske županije u sektoru ribarstva i akvakulture” u organizaciji AGGRA-e danas je u Kneževoj palači predstavljeno sedam pilot projekata tvrtki Zadarske županije, koje su za pokretanje inovativnih procesa u svom poslovanju dobili sredstva u ukupnom iznosu od 420.000 kn. Po 60 tisuća kuna dobili su Akvakultura, Marikomerc, Vele Mare, Kali Tuna te obrti SEASUN, Pidoća i Škrapa, a svima je zajedničko provođenje novih procesa i inovativnih metoda u poslovanju. Korisnicima su sredstva dodijeljena u sklopu projekta INVESTINFISH koji je sufinanciran programom Interreg Italija-Hrvatska.

Ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Vladimir Kovačević pozdravio je uzvanike, među kojima su bili državni tajnik Šime Mršić, župan Božidar Longin, europarlamentarac Tomislav Sokol, kao i predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić sa zamjenicima. Gospodin Kovačević Istaknuo je važnost sinergije javnog, civilnog i privatnog sektora kao neophodnog načina za postizanje dobrih rezultata. AGRRA je pokazala kroz svoj rad kako je spremna za nadolazeće izazove novog programskog razdoblja s ciljem učinkovitog rada na razvoju ruralnog prostora.

Župan Božidar Longin iznio je podatke prema kojima je Zadarska županija najribarskija u Hrvatskoj, vodeća u uzgoju bijele i plave ribe, a ribari ostvaruju gotovo 50 posto ulova cijele hrvatske flote. Također je istaknuo kako se svim provedenim projektima posvećuje posebna važnost održivom razvoju.

Prije samih dodjela vouchera Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu održao je prezentaciju “Inovacijski potencijali Zadarske županije u akvakulturi”. Gospodin Župan naglasio je kako u sektoru uzgoja bijele ribe imamo puno više inovacija i introdukcija novih vrsta. Uzgojni sistemi su također  značajno unaprijeđeni u odnosu na osamdesete godine, s tehnologijom koja se prenosi iz najnaprednije industrije uzgoja. Sada se puno pažljivije odabiru lokacije za uzgoj, pa je utjecaj na okoliš značajno manji. S druge strane školjkarstvo je dosta skromno te ima veliki potencijal za rast.

Voditeljica projekta INVESTINFISH Ana Zubčić iz AGGRA-e predstavila je odabrane projekte, među kojima su korištenje softwarea za detekciju i analizu uzgojene ribe, uspostava centralne platforme (web shopa) za objedinjavanje narudžbi živih školjkaša, mobilna školjkarnica, neprekidna linija uzgoja daganja, uvođenje softvera za sigurnost i higijenu u pogonu za preradu i distribuciju ribe i plodova mora, te korištenje biopredacije u osnivanja galeba klaukavaca od uzgajališta plave ribe (tune) tvrtke Kali tuna. Svim dobitnicima sredstava danas su svečano uručene prigodne plakete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...