Medić: “Najviše zaraženih u županiji je u dobi od 10 do 16 godina. Potvrda o delta soju treba stići svaki trenutak”

Tim Zavoda za javno zdravstvo Zadar krenuo je s terenskim cijepljenjem hotelskog osoblja.

Danas će cijepiti 120 djelatnika hotelske kuće Falkensteiner, sutra djelatnike hotelske kuće Ilirija u Biogradu, a u petak djelatnike Turističkog naselja Zaton.

Kako je rekao glavni dr. Alan Medić jutros na Boriku, njegov tim u sat vremena procijepi stotinjak ljudi, a ovakva akcija bit će organizirana i sutra u drugim hotelskim kućama.

Podaci za Falkensteiner su odlični, imate 80-postotnu procijepljenost. Mnogi od djelatnika su i preboljeli koronavirus tako da i je to razlog zašto se neki neće cijepiti. Imamo taj delta indijski soj koji se brzo širi i sreća je da smo najstariju i najrizičniju populaciju procijepili tako da među njima nemamo ni bolesnih ni hospitaliziranih. U Zadarskoj županiji je najveći broj oboljelih između 10 i 16 godina, to vam govori da se radi o djeci koja još nisu stigla na cijepljenje. Zašto nam je važno cijepiti što više djelatnika hotelskih kuća? Zato što živimo od toga, a Zadar trenutno ima procijepljenost nešto manju od prosjeka Hrvatske ali nije bitan samo Zadar, bitno je da se cijela Hrvatska cijepi. To je jedini način da delta soj ne mutira, a da ne govorimo da ćemo ovako zaštititi svoj poslovni interes, jer ćemo imati bolju epidemiološku situaciju, rekao je dr. Medić, kojeg su novinari pitali gdje je zapelo s cijepljenjem i kada će broj zaraženih u županiji početi padati.

Nismo mi loši, tu smo u jedan, dva posto razmaka u Hrvatskoj. To nisu dramatične brojke, nama je u bolnici danas devet osoba i to su mnogi od početka lipnja, djeca se dodaju. Imali smo tih par incidentnih situacija, počevši od utakmice na ovamo i ovo smo sve očekivali. Brojke bi trebale početi padati ovaj tjedan. Dobro je možda što će se djeca prokužiti pa ćemo imati imunitet među tom populacijom. Najnovija istraživanja pokazuju da će osobe koje su primile dvije doze cjepiva kao i oni koji su primili jednu i preboljeli virus, steći trajan stanični imunitet, tako da se već sad nagađa da bi revakcinacija trebala ići za godinu dana, a možda ćemo imunitet imati za cijeli život, objasnio je Medić, dodajući da još uvijek nema službene potvrde da je na našem području dominantan delta soj.

Potvrde još nema, treba stići svakog trenutka, ali kada u općoj populaciji imate 50 posto delta sojeva, onda nije za očekivati da smo izolirana priča.

Slađana Sudar, cluster manager Falkensteiner Resorta Punta Skala, kaže da je odaziv djelatnika odličan, a to potvrđuje i činjenica da je 80 posto njih primilo cjepivo.

Kreće sezona i nove radnike upućujemo na cijepljenje, a odaziv je odličan. Što se tiče punktova za testiranje, gosti koji odlaze mogu kod nas tražiti testiranje i mi ćemo to obaviti unutar svakog hotela i u resortu Borik i Punta Skala, kaže Sudar, dodajući da za sada testiranja nisu besplatna, no da to ovisi o količini interesa gostiju.

Treba voditi računa da se veliki broj gostiju procijepio. Samo za primjer, Njemačka komunicira da već ima 60 posto procijepljenih građana, a mi takve goste očekujemo.

Što je s djelatnicima koji se neće cijepiti?

Oni se svaki tjedan, nakon dolaska iz slobodnih dana, testiraju i to plaća tvrtka. Bitno nam je stvoriti sigurno okruženje za naše djelatnike, ne samo i goste. Nismo nagrađivali djelatnike koji su se cijepili, mislimo da je to odgovornost svakog pojedinca koji radi kod nas, ali odlučili smo nagraditi sve naše djelatnike koji pridonose ostvarenju rezultata za ovu sezonu, rekla je Sudar.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...