Na koncerte i druga masovna okupljanja ići će se samo s covid-potvrdama, evo detalja

Eueopski parlament jučer je izglasao digitalne covid-potvrde koje će u službenu uporabu diljem Europske unije od 1. srpnja. Hrvatska je tu potvrdu već uvela u sustav, a u tjedan dana izradilo ju je više od 100 tisuća ljudi.

Osim za prelazak granice, plan je da ta potvrda služi kao dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativnom testu i za druge namjene, poput ulaska na koncerte.

U sektoru događanja sve je više optimizma.

U prodaju ulaznica će se integrirati provjera covid-potvrda

“Jučer smo radili analizu i vidjeli smo da je u zadnjih mjesec dana broj prodanih ulaznica triput veći u odnosu na isti period prošle godine. To pokazuje jedan ozbiljan optimizam”, rekao je za RTL Danas Berislav Marszalek, vlasnik platforme za posredovanje u prodaji ulaznica.

Optimizma će uskoro biti još jer pred vratima su koncerti po starom normalnom. Dakle, bez pridržavanja epidemioloških mjera, ali pod uvjetom da su posjetitelji preboljeli, cijepljeni ili negativni. Uz ulaznicu će se skenirati i digitalna covid-potvrda.

“Cilj je da se integriraju ulaznice, znači provjera tih ulaznica s provjerom tih zelenih propusnica. Tako da taj proces bude brz, jednostavan i na jednom mjestu. Ne želimo na ulazu dodatno usporavati taj proces”, poručuje Marszalek.

Do kraja tjedna nacionalni okvir potvrda

Prijedlog je to industrije događanja koji preko Ministarstva kulture šalju u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dogovarao se i prvi probni koncert bez mjera, ali opcije oko njegove realizacije još su na stolu.

“Bilo je, u skladu s razgovorima koje smo imali sa zajednicom, nekih prijedloga koncerta na Jarunu, koncerta u Areni. Točno gdje će i kako će prvi koncert izgledati, sad je teško reći. O čemu to ovisi? To prije svega ovisi o našim razgovorima s HZJZ-om o tome u kojem ćemo trenutku biti spremni da se registriraju te covid-putovnice”, jasno će državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl.

Prvi koncert uz covid-potvrde do kraja mjeseca?

“Stožer u ovom trenutku razmatra donošenje tih nacionalnih pravila za korištenje digitalne covid-potvrde i ja pretpostavljam da ćemo mi do kraja tjedna imati neko nacionalno rješenje za to i onda ćemo moći razgovarati gdje i na koji način bi se organizirao taj koncert. Ja se nadam da ćemo u petak znati nešto više o tome”, rekao je Capak.

Očekuje se kako će nove mjere Stožera, koje bi na snagu trebale stupiti 15. lipnja, obuhvatiti i mogućnost većeg broja ljudi na okupljanjima uz covid-potvrde. Prvi koncert s covid-potvrdom trebao bi biti održan do kraja mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...