Cestitka_Uskrs

Oživljavanje i čuvanje domaćih govora; U Matici hrvatskoj 15. “Domaća rič”, jezikoslovno-književni skup

Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje 15. po redu jezikoslovno-književni skup Domaća rič . Skup će se održavati u petak, 25. i subotu, 26. lipnja 2021. godine, u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa, Sveučilišta u Zadru. Početak i svečano otvaranje skupa je u petak, u 10,30 sati.

Kao i do sada, skup Domaća rič bit će podijeljen u dva dijela: znanstveni i književno-umjetnički. Znanstveni prilozi obrađuju hrvatske organske idiome, dok su književni prilozi dijalektalni na temelju organskih idioma.

Održavanjem jezikoslovno-književne manifestacije Domaća rič, Ogranak Matice hrvatske u Zadru ostvaruje jedan od najvažnijih projekata svog programa. Prvi skup Domaća rič  održan je 1994. godine. Dakle, u novim uvjetima nastalim stvaranjem samostalne i nezavisne hrvatske države. Najprije se skup održavao svake godine, a zatim svake druge godine, što je zadržano do sada.

Ogranak Matice hrvatske u Zadru skup Domaća rič priređuje s ciljem oživljavanja i čuvanja domaćih govora, kao i poticanja stvaralaštva na tim govorima, kako oni ne bi i dalje nestajali te potpuno nestali.

Rezultati ovakvih nastojanja su i 14 tiskanih pripadajućih zbornika sa skupova, te 16 rječnika mjesnih govora, koliko ih je objavljeno do sada u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru. Od 2013. godine skup ima međunarodni karakter.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...