Povrat poreza još nisu dobili svi radnici, čekaju da tvrtke plate obveze državi

Ove je godine porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.

No u tom prvom velikom valu oko 21.000 građana poreznih obveznika nije dobilo rješenja o povratu, nego samo obavijesti u kojima je navedeno da će im biti dostavljena rješenja tek kad država naplati svoja potraživanja od tvrtki u kojima su zaposleni, piše Večernji list.

Pokazalo se da se među tim tvrtkama nalaze i poduzetnici koji su koristili neke od državnih mjera tijekom korone te im je odobreno obročno plaćanje poreznih dugova, uključujući i doprinose.

Naime, prema propisima, poslodavci su dužni svim zaposlenima prilikom isplate plaće obračunati i uplatiti poreze i doprinose, ista se obaveza odnosi i na drugi dohodak. Tvrtke su nakon prve karantene imale pravo na tromjesečnu odgodu plaćanja poreznih obaveza, a nakon što je ta odgoda istekla, taj su dug mogle platiti odmah ili u ratama u iduće dvije godine.

Zaposleni u tvrtkama koje su se odlučile na dulji period otplate, bilo da je u pitanju 12 ili 24 mjeseca, povrat poreza dobit će tek kad tvrtke u potpunosti podmire svoje obaveze za 2020. godinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...