Seizmolog: “Nije isključeno da će biti i jačeg potresa. Na cijeloj Jadranskoj mikroploči se događa aktivnost”

Jutros u 5 sati i 59 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom oko 13 km jugoistočno od Šibenika.

Potres se osjetio od Senja do Dubrovnika.

Jedan od dežurnih seizmologa Seizmološke službe Republike Hrvatske Tomislavo Fiket za Index je rekao da možemo očekivati još podrhtavanja.

“Kad realno gledamo ovu situaciju, za očekivati je da će biti još podrhtavanja. Teško je predvidjeti kakve će biti magnitude. Međutim, na području cijele Hrvatske bilježimo povećanu seizmičku aktivnost te, poučeni prijašnjim iskustvima, nije isključeno da će biti i jačeg potresa”, rekao je Fiket.

“Naravno, potres nema veze s onima u Zagrebu i na Baniji”

Kaže kako ovo nije neobično.

“Cijelo naše područje je pod istim zbivanjima, tu je Jadranska mikroploča i na cijeloj ploči se događa aktivnost. To nije neuobičajeno. Naravno, ovaj potres nema nikakve veze s onima u Zagrebu i na Baniji jer je na drugom rasjednom sustavu”, rekao je Fiket.

“Ljudi zovu prestrašeni, pitaju nas što je bilo, neki su mislili da je eksplozija zbog jake tutnjave, neki su zbunjeni. Uglavnom, za sada nemamo prijavljenih značajnijih šteta, imamo informaciju da je u Vrpolju u dvorište kuće pao komad stijene koja se odlomila i udarila u automobil, ali nitko nije ozlijeđen”, rekli su iz Centra 112.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...