Smije li vas itko potjerati s plaže u Hrvatskoj? Ovo su pravila

S plaže u Drveniku Velom, muškarac koji je uzurpirao pomorsko dobro i svojata plažu, uz prijetnje je tjerao kupačice s obale.

Koliko je pomorsko dobro?

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kaže „najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda“, ali može biti i šire, primjerice ako dio kopna po svojoj prirodi ili namjeni služi korištenju mora. Iznimno može biti i uže – primjerice ako su potporni zidovi ili javna cesta blizu moru.

Dakle, morska obala je slobodna za korištenje – u onom dijelu dokle dopiru najviši valovi, odnosno gdje je plaža, no općenito šest metara. Možete tu doći i koristiti je za svoje potrebe, kupanje, sunčanje, šetnja.

Koliko je pomorsko dobro? Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kaže „najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda“, ali može biti i šire, primjerice ako dio kopna po svojoj prirodi ili namjeni služi korištenju mora. Iznimno može biti i uže – primjerice ako su potporni zidovi ili javna cesta blizu moru. Koliko je točno pomorsko dobro posebno se određuje, ali ovo su opća pravila.

Dakle, morska obala je slobodna za korištenje – u onom dijelu dokle dopiru najviši valovi, odnosno gdje je plaža, no općenito šest metara. Možete tu doći i koristiti je za svoje potrebe, kupanje, sunčanje, šetnja.

Zemljište iza može biti naravno privatno, ali obala ne.

Unatoč općem pravilu na neke dijelove obale ipak ne možete ući. Možete ući i šetati se marinom samo do 22 sata. U kakvu brodogradilišnu luku ne možete ući uopće. To su dijelovi pomorskog dobra na koje je država nekome dala koncesiju.

Sada se naravno postavlja pitanje – može li netko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati u isključivu uporabu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz). U načelu može. No, takva koncesija se mora nalaziti u javnom registru. No, takvih koncesija je za plaže u Hrvatskoj vrlo malo. Potpuno isključivanje opće uporabe košta prilično i većina čak i razvikanijih hotela je zaključila kako ipak neće tražiti koncesije – radije će pustiti sve zainteresirane pa zaraditi na drugi način, ponudom pića ili dodatnih sadržaja, prenosi Index.

U svakom slučaju, ako netko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale – za to treba imati dokaz, posebno rješenje i taj dokaz uredno možete mobitelom provjeriti u registru. Ponavljamo, vrlo ih je malo, čak su i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...