Sociolog Marcelić: “Zadar je pokazao da želi promjenu. Gradsko vijeće će postati puno više demokratično jer HDZ nema većinu”

HRT-ovoj emisiji Otvoreno su gostovali komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment Damir Jugo, komunikacijski stručnjaci Nikolina Borčić i Jerko Trogrlić te sociolog Sven Marcelić. Analizirali su rezultate lokalnih izbora.

Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, rekao je da je izbore dobio HDZ, kolosalno uz tektonske poremećaje.

– Kvantitativno, HDZ je pobjednik izbora jer je dobio najveći broj županija ikad. HDZ je u prvom krugu imao 50.000 manje birača. Oni su došli na nacionalni rejting od 30 posto i to govori da dugoročno imaju problem i to je tektonski poremećaj. Taj problem SDP je već osjetio, a osjetit će ga i HDZ ako se ništa ne promijeni, jer su mladi birači odlučili podržati druge opcije, rekao je naglasivši da je jedini pravi pobjednik Možemo!

Jugo je izdvojio nekoliko stvari koje su obilježile ove izbore.

– Prvo – promjena. Drugo – dosta je žestoko započet proces promjene generacija jer je evidentno da su dugogodišnji čelnici u lokalnoj upravi dobili crveni karton – Čačić, Bajs, Milinović. Treće – dogodilo se Možemo! u Zagrebu. Njihov uspjeh ili neuspjeh u dobroj mjeri determinirat će kako će izgledati politička scena u Hrvatskoj u bliskoj ili daljoj budućnosti jer uspiju li oni i budu u Zagrebu napravljene promjene koje su najavljivali SDP i HDZ će dugoročno imati problema, rekao je Jugo.

Komunikacijska stručnjakinja s VERN-a Nikolina Borčić kaže da je došlo do promjene i u argumentaciji i sadržajnosti rasprave.

– Vidjeli smo na primjeru Možemo!. Njihova kampanja bila je dosljedna, posvećena temama koje su teme za lokalne izbore i bila je proaktivna. Mijenja se diskurs, ali ne mijenja se naš okamenjeni narativ traženja krivca i nikako se nije promijenilo da se konstantno koncept domoljublja stavlja u kontekst protiv nekoga. Nikako da dođe vrijeme da se odnos domoljublja stavi u odnosu na sebe i svoj program, kaže Borčić.

HDZ je pobijedio u mjestima gdje su imali kvalitetne kandidate i kvalitetnu kampanju, smatra komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

Sociolog Marcelić se osvrnuo na izbore u Zadru.

– Za Zadar se pokazalo da želi promjenu, ali da nije siguran kakvu promjenu želi, a ne želi promjenu toliko prema lijevo i došlo se do varijante da HDZ ima gradonačelnika, a s druge strane imat će Vijeće u kojem će imati kontru prema sebi. Imat ćemo popriličnu dinamiku, rekao je i dodao da očekuje da će gradsko vijeće postati puno više demokratično jer HDZ više nema većinu.

– To će biti samo jedan od gradova u kojima ćemo imati jednu relativno nestabilnu situaciju jer nema garancija da će ta većina biti stabilna.

Rijetki su gradovi koji će moći stvoriti stabilnu većinu, kaže Trogrlić.

– Imat ćemo neku novu vrstu demokracije koja nije otežavajuća za vlast, nego i za oporbu jer im po prvi put daje ozbiljnu odgovornost jer će moći utjecati na određene programe i projekte i sudjelovati u donošenju odluka, a destrukciju građani ne gledaju blagonaklono, rekao je i dodao da su građani postali kritični.

– Svaku pogrešku kažnjavaju i svi koji su u kampanji koristili blato i osobne napade za to su bili kažnjeni od birača. To je dobit za našu demokraciju, kaže Trogrlić.

Damir Jugo je odgovorio na pitanje ugrožava li platforma Možemo! SDP.

– Možemo! je ogroman problem za SDP, ali može se okrenuti u drugu krajnost. Građani će imati malo strpljenja i malo će im vremena dati. Ljudi iz Možemo! su pogriješili rekavši da će šest mjeseci raditi dubinske analize. To je ispravno u idealnim okolnostima, ali voditi politiku u Zagrebu je sve samo ne idealno. Građani će htjeti promjene odmah i imaju ogromna očekivanja da će riješiti sve probleme koje postoje i tu je velika zamka za njih, kaže Jugo u Otvorenom.

Macan je rekao da su u Zagrebu velika očekivanja javnosti, ali će većina u Skupštini biti stabilna.

– Građani će dati puno više vremena Možemo! nego politički protivnici i ostale interesne skupine, ali 100 dana je pristojno. Tomašević je dobro najavio da će promijeniti model upravljanja, a samo striktnom primjenom zakona o javnim natječajima već to mijenjate i vjerojatno će to moći napraviti u 100 dana, rekao je.

Macan kaže i da je Možemo! ušao u gradska vijeća i u Splitu i u Rijeci, a SDP-u nekoliko pobjeda, poput one u Varaždinu, osigurava unutarstranački mir.

– SDP u Rijeci i HDZ u Zagrebu i Splitu su mijenjali kandidate i to su napravili jako kratko prije izbora. Rezultat HDZ-a u Zagrebu i Splitu je posljedica da ti kandidati nisu imali vremena za ispričati svoj priču zašto su dobri. Rezultat SDP-a u Rijeci nije briljantan u usporedbi kakav je bio prije, rekao je Jugo, dodajući da su osječkom kandidatu dali dovoljno vremena i to je jedini pravi put.

Nikolina Borčić rekla je da je platforma Možemo! gradila svoju kampanju na imidžu Tomislava Tomaševića.

– To bi sada mogao biti izazov za njih, jer većina ne poznaje stavove ostalih kandidata i vidjet ćemo kako će se Tomašević nositi s tim da se sve percipira kroz njegov imidž. Vidjet ćemo koliko su homogeni-heterogeni kao skupina. Glasači su glasali zbog predanog rada, upućenosti u teme, konkretne aktivnosti, a i govorili su iz perspektive građana, rekla je Borčić.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...