U Hrvatskoj 134 slučaja zaraze, Markotić zabrinuta oko indijskog soja virusa

U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.207, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na konferencji za medije.

Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta.

Testirane su 4083 osobe.

U protekla 24 sata preminulo je 13 osoba, ukupno 8.123 osobe.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o aktualnoj 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

“Prije tjedan dana smo imali 88 novooboljelih, a tjedan prije 321. Imamo 22,9% manje novooboljelih nego u prošlom tjednu. Incidencija je 67,6. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Međimurskoj. Na ljestvici zemalja EU, Hrvatska je na 12. mjestu, niže od prosječne u Europi. Ukupna stopa smrtnosti od početka epidemije je 1996,7, što nas stavlja na 21. mjesto na ljestvici zemalja EU. U zadnjih 7 dana imamo 3,4 posto pozitivnih od ukupno testiranih. HALMED je zaprimio 3834 prijave nuspojava na cjepiva”, rekao je Capak.

Alemku Markotić zabrinjavaju nove varijante koronavirusa.

“Ta varijanta ulazi u necijepljene skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad… Situacija je dosta zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ipak ta varijanta napada vulnerabilni dio i mlađe pa treba doista biti oprezan. U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Pojavila se u Finskoj u jednoj bolnici na dva odjela. Oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a ostali s dvije doze. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji. U jednom domu za starije oboljelo je 60 do 70 štićenika, a 11 ih je umrlo. Bili su cijepljeni, ali su bili i s brojnim komorbiditetima. Inficirano je 10 do 15 članova osoblja. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze. To nije dobro”, rekla je Markotić.

Prema Markotić, fokus je na tome da se trebaju cijepiti mlađi, jer se među njima širi virus.

“Dosta zemalja se priprema cijepiti djecu od 12 do 16 godina. Odobren je Pfizer, a tijekom i do kraja ljeta bit će i Moderna”, kaže Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...