Udruženje putničkih agencija: “Incidenti poput onog u Zadru su atak na zdravlje ljudi, a onda i na turizam”

Pred nama je očito još jedna izazovna turistička sezona. S kojim očekivanjima je dočekuju svi oni koji od turizma žive, u Dnevniku N1 govorio je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Epidemiološka situacija zasad je povoljna, ali malo je dovoljno da se stanje promijeni. Najveća incidencija je u Zadarskoj županiji, a svemu je kumovala nedavna košarkaška utakmica. Zbog toga, Njemačka od sutra Zadarsku županiju stavlja na listu rizičnih regija.

“Niti ja niti bilo tko u turističkom sektoru ne može to gledati mirno ni s bilokakvim osjećajima osim velikog i snažnog negodovanja. Incidenti takve vrste, ne mislim samo na Zadar, bilo je i drugih, su direktan atak na zdravlje ljudi prije svega, a onda i na turizam i sve koji traže svoju egzistenciju u turizmu. To je veliki broj ljudi. Ako govorimo da je atak, treba svesti u te mjere, ja to ne bih nazvao nezgodom, nepromišljenošću, svi trebamo zauzeti jedan stav da se to ne smije ni dogoditi, kamoli ponoviti. Kad kažem svi, mislim i na državni aparat i na lokalne zajednice, moraju naći način da takve stvari, pod A – preveniraju i pod B sankcioniraju. Mi nemao nijedan od tih slučajeva i u tome je problem. Pitanje je možemo li mi zaustaviti sljedeće incidente”, rekao je Žgomba.

Dodaje da sezona zasad dobro ide, ali podsjeća da je tako bilo i prošlo godine “i onda smo u jednom momentu završili brutalno zbog neke naše nepromišljenosti”.

“A bojim se da, ne samo ja, nego i svi u turizmu, da ta nepromišljenost nije bila slučaj samo prošle godine”, kazao je.

Jedna od prijetnji je i delta soj koronovarisa. Njemačka za goste iz Velike Britanije uvodi karantenu. Trebamo li i mi “žrtvovati” Britance u korist Nijemaca koji su brojniji turisti na našoj obali?

“Svakako najprije nadležna tijela trebaju donijeti određene mjere koje će prije svega zaštiti stanovništvo. Zasad je Britanija zaštitila nas, oni do sredine srpnja ne mogu prema nama, a kasnije treba pratiti situaciju. Ja sam da se prije svega zaštitimo mi, a onda i naši gosti”, rekao je Žgomba te zaključio da isključivo o nama ovisiti kakvu ćemo sezonu imati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...