Ustavni sud odbio sve pritužbe na epidemiološke mjere, sporna je jedino bila točka oko javnog prijevoza

Ustavni sud nije prihvatio prijedlog za pokretanjem ocjene ustavnosti epidemiološke mjere koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, a kojom je obustavljen rad teretana, fitness centara i plesnih škola radi sprječavanja širenja covida-19.

Zahtjeve za ocjenom ustavnosti podnijelo je niz tvrtki koje u svom vlasništvu imaju teretane i plesne škole. U zahtjevima tvrde da odluka o zatvaranju teretana nije dostatno obrazložena, te da su pri tome diskriminirani, a ugroženo im je i pravo vlasništva, kao i pravo na rad.

Ustavni sud u svojoj odluci napominje da predlagatelji nisu naveli ustavnopravno relevantne razloge za pokretanje ustavnosudskog postupka u tom dijelu.

Odbijen je i zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je podnijelo je 36 saborskih zastupnika koji su tražili propitivanje zakonskih odredbi koje su se, uz ostalo, odnosile na novčane kazne propisane za kršenje epidemioloških mjera.

No, u očitovanju Ustavnog suda navodi se “da propisana visina novčane kazne u pravilu nije ustavnopravno pitanje”.

“Propisana visina novčane kazne iznimno bi mogla biti predmet ustavnosudske ocjene samo u slučaju kada bi se ugrožavala ljudska prava i temeljne slobode pojedinca, što ovdje nije slučaj”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Nije prihvaćen ni prijedlog za pokretanjem ocjene ustavnosti Odluke o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti covida-19, koji je podnijela Hrvatska udruga poslodavaca.

Predlagatelj smatra da je ograničavanjem broja putnika u vozilima bila ugrožena poduzetnička i tržišna sloboda kao temelj gospodarskog ustroja Republike Hrvatske.

No, Ustavni sud je zaključio da je vlada poduzetnicima u prijevoznoj djelatnosti osigurala brojne mjere financijskog i poreznog rasterećenja kojima se na posredan način naknađuje šteta nastala za vrijeme dok nisu mogli u punom opsegu obavljati djelatnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...