VIDEO INTERVJU NA MORU Šime i Mihovil Fantela spremni za Tokio: “Želimo ući u borbu za medalju”

Jedrenje i priča? Na prvu se čini kao normalna pojava koju svaki jedriličar ispunjava tijekom plova. No, kad se u tu priču uključe ozbiljna pitanja na koja su najuspješniji hrvatski jedriličari dali odlične odgovore, dobijemo ekstremni intervju.

Šime i Mihovil, prvi hrvatski sportaši koji su svoje mjesto u olimpijskoj reprezentaciji osigurali još prošle godine na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu, trenutno su u samoj završnici priprema za Olimpijske igre u Tokiju koje počinju 23. srpnja.

Ovaj put uhvatili smo ih na brodu na kojem su nam osim priče o klasi 49er, pripremama i očekivanjima na Olimpijskim igrama demonstrirali ovu nevjerojatno tešku disciplinu u kojoj će Svjetski prvaci iz 2018. godine loviti odličje u Tokiju kojim bi kompletirali svoju impresivnu kolekciju i dodali olimpijski uspjeh već ranije osvojenom svjetskom zlatu i europskoj bronci.

Jedrenje je umijeće upravljanja jedrilicom, a 49er je klasa olimpijskog čamca koji se prvi put pojavio na velikoj sceni u Sydneyju 2000. godine. Poznat je po svojoj brzini i nepredvidivosti pri jakom vjetru, a na natjecanjima uvijek donosi neizvjesnost. To potvrđuje i činjenica da na Olimpijskim igrama nikad nitko dosad nije uspio obraniti zlato u ovoj klasi niti zabilježiti dvije pobjede. Druga je to klasa starijeg brata Šime, koji je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. s Igorom Marevićem osvojio zlato.

– Razlika je najviše u veličini i dužini broda i opreme. 49er je duži i lakši, ima više jedara i dvojica su na trapezu. Bitna je agilnost, balans i fizička sprema, a regate traju kraće i brzine su velike, kaže Šime Fantela.

U Tokiju dečke očekuju posebni uvjeti i valovi kakvi se na ovim prostorima ne mogu naći. Zbog toga su, osim na Jadranskom moru, svoje treninge morali su preseliti na Atlantski ocean: “Mediteran je malo zatvoreniji pa se val ne može valjati i povećati svoju dužinu do te mjere kao na oceanu”, objasnio je Šime.
Ipak, nakon dobro odrađene sezone i priprema za najvažniju regatu, Šime i Miho nadaju se dobrom rezultatu u Tokiju.

– Nadamo se da ćemo na Olimpijske igre doći zdravi i u najboljoj formi. Nakon toga, želimo odvoziti dobru regatu i ući u borbu za medalju, zaključuje Mihovil.

Brod je već na putu za Japan, a uskoro će mu se pridružiti Šime i Miho! Nema sumnje, hrvatski je dvojac spreman zablistati u oceanskim uvjetima, s ciljem biti najbolji kad bude najvažnije!

Video pogledajte ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...