Zadarska bolnica mora platiti 1,5 milijuna kuna odštete zbog greške; “Beba se 7 sati gušila u majčinoj utrobi”

Čak 14 godina od poroda u kojemu je zbog liječničke greške prekasno izveden carski rez, Općinski sud u Zadru presudio je da Opća bolnica Zadar mora obitelji isplatiti 1,5 milijuna kuna odštete; kamatu od 2007. godine do danas, troškove postupka od 306.875 kuna, a stradalom dječaku do daljnjega isplaćivati mjesečnu rentu u iznosu od 4800 kuna.

Dječak je rođen u travnju 2007. godine, a majka je imala urednu trudnoću. U 39. tjednu upućena je na Odjel ginekologije radi nadzora zbog promjena u CTG zapisu – bio je vidljiv pad otkucaja djeteta koji se tijekom nekoliko sati pogoršavao.

– Dežurni ginekolozi, međutim, nisu uočili problem ili su uočili ali nisu poduzeli niti jednu medicinsku radnju sukladnu pravilima medicinske struke, koja bi omogućila da kod novorođenčeta ne nastupi hipoksija, nego su se odlučili na hitan carski rez tek u 23:45 sati. Dijete je tada rođeno, nakon 7 sati gušenja u majčinoj utrobi, što je dovelo do teškog i trajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Tijekom porođaja nastupile su teške hipoksijsko-ishemijske promjene i edem mozga, zbog čega je dječak nakon poroda reanimiran, što je dovelo do trajnih posljedica na njegovo zdravlje – stoji u presudi koja je nepravomoćna.

Vještak s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da je odluka o provođenju carskog reza donesena prekasno, uslijed čega je došlo do stanja fetalne patnje, odnosno “razvoja asfiksije zbog zatezanja pupkovine oko vrata te opsežnog oštećenja mozga čije su posljedice trajno prisutne i nepopravljive”.

Prema obrani bolnice, neželjeni ishod nastao je kao posljedica akutne hipoksije i kompresije pupkovine, a ne kao posljedica kronične hipoksije koja je trajala satima. Vještaci su, međutim, dali mišljenja suprotna tome.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...