Akcija mladih: “Ne znamo koliko su vladajući spremni jesti govna za Renatu Peroš. Radi što ju je volja i ne odgovara nikome”

Nakon što se ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš petu godinu zaredom nije pojavila na Županijskoj skupštini, Akcija mladih danas je ispred muzeja održala konferenciju za medije. Kako je rekao vijećnik Marko Pupić Bakrač, 19 ravnatelja ustanova je branilo svoja izvješća, dok je Peroš poslala zaposlenika koji je odbio odgovarati na pitanja.

-Došlo je do neugodnih scena na skupštini i ja sam izbačen. Ovom prilikom želim ukazati da je ovo peta godina zaredom da se Peroš ne pojavljuje na skupštini i ne odgovara na pitanja, gdje se krše naša esencijalna vijećnička prava jer smo mi zato i izabrani. Odgovorni smo biračima. Ne možemo dobiti odgovore na pitanja o sudskim postupcima, protuzakonitim zapošljavanjima gdje je muzej oštećen jer je u slučaju Davida Ricova morao platiti 72 tisuće kuna. Ne možemo dobiti odgovore na tužbe protiv novinara. Peroš ih im pravo tužiti, ali da Narodni muzej tuži novinare i župan i Upravno vijeće znaju? Tužba protiv jednog novinara je povučena, a kasnije se s tim novinarom sklopio marketinški ugovor. To je kriminal. Ne znam koliko su vijećnici vladajuće većine spremni jesti govna za Renatu Peroš, zapitao se Pupić Bakrač, dodajući kako je to osoba koja ne odgovara nikome, ni županu, ni Županijskoj skupštini, Upravnom vijeću, već radi što ju je volja.

-Institucije ne rade ništa po tom pitanju, u prvom redu mislim na policiju i DORH, zaključio je Pupić Bakrač.

Marjana Botić iznijela je podatke iz kojih proizlazi da je protiv Narodnog muzeja i ravnateljice Peroš u tijeku pet aktivnih sudskih sporova, četiri prekršajna, a jedan je na Visokom upravnom sudu.

-Institucije RH, DORH i Državni inspektorat već 30 godina rade isključivo  u interesu HDZ-a. Bilo bi nemoguće da DORH ne uđe u instituciju u kojoj ravnateljica već godinama plaća kazne zbog izgubljenih sudskih sporova, a zbog nezakonitog zapošljavanja.

Četiri spora su u opasnosti za zastaru, godinama se plaćaju odvjetnici i sudski troškovi, a onda dođe do zastare i nitko nije kriv. U gradu imamo priliku urediti osobe koje nose odgovornost za poslovanje svake od ovih institucija, kad već neće DORH i sudovi reagirati. Upravna vijeća moraju preuzeti svoju odgovornost i zapitati se zašto je Peroš i dalje ravnateljica. Ona je eklatantan primjer nerada institucija isključivo za interese HDZ-a. Muzej u Zadru predstavlja primjer korupcije i partijskog podčinjavanja cijelog grada i institucije interesima kaljužne stranke HDZ, poručila je Botić, dok je njezin kolega Ante Rubeša dodao da bi Peroš, da se ovo događa u nekim uređenim srednje europskim državama, iste sekunde podnijela ostavku.

-Jedna tako ozbiljna stvar kao što je polugodišnje izvješće i način na koji ga ona sastavlja je neprihvatljivo za jednu civiliziranu zemlju. Obnovile su se Kneževa i Providurova palača, a Peroš kaže da ona to neće preuzeti na sebe i aludira na to da bi grad trebao osnovati još jednu instituciju koja bi upravljala palačama što je apsurd. Ne znam posjećuje li itko ovaj muzej koji ima samo pomorsku zbirku i to je ruglo.  Rad Akcije mladih maliciozni ljudi pokušavaju redikulizirati i predstaviti kao cirkus. Mi smo jedina politička opcija koja postavlja pitanja koja se moraju postavljati. Nećemo prestati dokle god ne dobijemo odgovore, kazao je Rubeša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...